15

Greenpeace waarschuwt: noodstroom Borssele ernstig risico

De kerncentrale Borssele draait al sinds november 2015 met slechts enkele dieselgeneratoren als noodstroomvoorziening. Dat zeggen milieuorganisaties Greenpeace en WISE. Zij willen nu dat de centrale direct stilgelegd wordt.

Om in een noodsituatie een gevaarlijke meltdown te voorkomen, hebben kerncentrales een speciale noodstroomlijn nodig. Die ontbreekt bij de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. Zonder stroom valt de koeling van de reactor weg en smelt de kern, met een kernramp tot gevolg. Een onacceptabel risico, vindt Jorien de Lege van Greenpeace:

Toen in Fukushima Daiichi de stroom uitviel na de aardbeving en de tsunami, faalden de diesels en ontstond een kernramp. Een kerncentrale zonder noodstroomlijn is als een cruiseschip zonder reddingsboten.

Tot eind vorig jaar maakte Borssele gebruik van een noodstroomlijn naar de naastgelegen kolencentrale van EPZ, dat tevens uitbater van de kerncentrale is. Die kolencentrale werd echter in november 2015 stilgelegd en sindsdien ontbreekt een noodstroomlijn. EPZ heeft een vergunning aangevraagd voor een nieuwe lijn, maar die zal op zijn vroegst medio 2017 aangelegd zijn. Als nu onverhoopt de stroom in Borssele uitvalt, is de centrale aangewezen op de dieselgeneratoren.

Volgens Greenpeace is het falen van de dieselgeneratoren in zo’n situatie niet uit de lucht gegrepen. Zijn wijzen erop dat Borssele in het verleden al problemen met de generatoren heeft gehad. Mede daarom begrijpt de organisatie niet dat EPZ desalniettemin genoegen neemt met alleen de dieselgeneratoren.

Volgens een specialist van de kerncentrale heeft Greenpeace het bij het verkeerde eind en lopen er twee lijnen naar het net, naast de vijf dieselgeneratoren. ‘We zijn ruim voorzien.’ Greenpeace laat echter weten dat er inderdaad twee lijnen liggen, maar dat beide lijnen naar hetzelfde netwerk leiden.

En daar gaat het juist om: er moet uit twee verschillende bronnen geput kunnen worden. Als dat netwerk plat ligt, helpt het niet dat er twee lijnen naartoe lopen.

Greenpeace heeft een handhavingsverzoek ingediend bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming.

Het is een beetje als in je auto rijden. Daar heb je een riem om, maar heb je ook een airbag. Niemand zal zeggen dat je door kan rijden als je riem niet meer werkt omdat je toch nog een airbag hebt.

Bronnen: Greenpeace, Omroep Zeeland, NOS
cc-beeld: Photo RNW.org

Geef een reactie

Laatste reacties (15)