15

Amerikaanse grenswacht pakt tienjarig gehandicapt Mexicaans meisje op

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan om het arresteren van een tienjarig gehandicapt Mexicaans meisje door de grenspolitie terwijl zij met spoed op weg was naar het ziekenhuis. De ambulance waarin de ongedocumenteerde Rosamaria Hernandez vervoerd werd, werd door de agenten gevolgd. Na de spoedoperatie aan haar galblaas werd het meisje direct opgepakt en naar een detentiecentrum voor minderjarigen gestuurd.

De ambulance werd dinsdag tijdens de rit staande gehouden bij een zogeheten ‘interior checkpoint’, een controlepost kilometers verwijderd van de grens tussen Mexico en Texas. Daar werd geconstateerd dat het meisje geen geldige papieren bezit. De nicht die Hernandez begeleidde, en wel legaal in de VS verblijft, werd vervolgens gevraagd documenten te ondertekenen waardoor Hernandez naar een Mexicaans ziekenhuis gestuurd kon worden. Maar dat weigerde ze. In het Amerikaanse ziekenhuis bleven de agenten vervolgens voor de deur wachten, om gelijk na de operatie het meisje in hechtenis te nemen.

Rosamaria Hernandez werd geboren met de hersenaandoening celebrale parese. Toen zij drie maanden oud was besloot haar moeder illegaal de grens met de Verenigde Staten over te steken om haar de medische zorg te kunnen geven die in Mexico niet beschikbaar was. Tegen de New York Times zei moeder Felipa de la Cruz: Ik ben een moeder, ik wilde gewoon dat mijn dochter de operatie kreeg die ze nodig had. Ik had nooit verwacht dat dit kon gebeuren.’

De la Cruz heeft inmiddels telefonisch contact gehad met haar dochter die nog altijd in het detentiecentrum wordt vastgehouden. Wat er nu met haar zal gebeuren is onzeker. De la Cruz durft haar dochter niet te bezoeken, omdat de kans groot is dat beiden dan direct gedeporteerd worden. Dat was ook de reden dat de moeder zelf niet mee was tijdens de ambulancerit.

Hoewel het oppakken van een tienjarige gehandicapt meisje extra schrijnend is, valt de arrestatie binnen de harde lijn die is ingezet sinds Donald Trump president is. Het beperken van migratie uit Mexico en het deporteren van Mexicanen zonder geldige papieren was al tijdens de presidentscampagne een van de speerpunten van Trump. In de maanden sinds zijn inauguratie werden al ongeveer 50.000 Mexicanen gedeporteerd. Detentiecentra puilen inmiddels uit, omdat de grenswachten meer mensen oppakken dan de rechtbanken aankunnen.

Bron: De Morgen / cc-foto: Jonathan McIntosh

Geef een reactie

Laatste reacties (15)