16

Greta Thunberg genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is genomineerd voor een Nobelprijs voor de Vrede. Dat is gedaan door drie Noorse parlementsleden van de Socialistische Partij vanwege de ‘de enorme beweging die Greta in gang heeft gezet’, volgens de parlementariërs een belangrijke bijdrage aan de vrede.

De 16-jarige scholiere Thunberg werd wereldnieuws toen ze herhaaldelijk staakte en in plaats van naar school gaan, op de stoep van het Zweedse parlement aandacht vroeg voor het klimaat en betere klimaatmaatregelen eiste. Het duurde niet lang voor Thunberg medestanders vond, eerst in eigen land en vervolgens in landen over de hele wereld waar duizenden scholieren op de klimaatstakingen afkomen.

Volgens Freddy Andre Oevstegaard, een van de parlementariërs verantwoordelijk voor de nominatie, zijn ‘klimaatbedreigingen waarschijnlijk een van de grootste veroorzakers van oorlogen en conflicten’.

Met de nominatie is overigens niet gezegd dat Thunberg nu een goede kans maakt om te winnen. In principe mag elk parlementslid iemand nomineren voor de prijs, mits goed onderbouwd. Inmiddels zijn er ruim driehonderd nominaties ontvangen. Het Nobel-comité maakt na de deadline een shortlist met kanshebbers. In februari zei de Amerikaanse president Donald Trump dat zijn Japanse collega Shinzo Abe hem had genomineerd voor de prijs. Het Nobel-comité liet daarop weten dat er inderdaad een nominatie voor Trump was binnengekomen, maar dat die was vervalst en afkomstig uit de VS zelf. Premier Abe heeft niet gereageerd op de beweringen van Trump.

Bron: The Globe and Mail

Geef een reactie

Laatste reacties (16)