Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grieken en Italianen krijgen Euro-veteranen als premiers

  •  
10-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Papademos_Monti.jpg

[Update] Nieuwe Griekse premier Papademos was vicevoorzitter ECB. Nieuwe minister-president van Italië was Eurocommissaris

Zowel in het noodlijdende Griekenland als in Italië, dat gebukt gaat onder een enorme staatsschuld, zijn Europese zwaargewichten benoemd tot premier. De Griekse premier Papandreou wordt vervangen door Lucas Papademos, zo meldt het Griekse persagentschap ANA. Papademos was voorheen onder meer vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank. In Italië heeft Berlusconi zijn goedkeuring uitgesproken over zijn opvolging door Mario Monti, oud-eurocommissaris en econoom en geen lid van Berlusconi’s partij.
In Griekenland moet Papademos een regering van nationale eenheid gaan leiden. De regerende socialistische partij en de conservatieve Nieuwe Democratie zijn donderdag voor de vierde dag op rij bijeen om hiertoe afspraken te maken. De nieuw regering moet de hervormingen erdoor drukken die de EU eist in ruil voor financiële steun. In februari gaan de Grieken naar de stembus. Scheidend premier Papandreou had de vorming van een eenheidsregering als voorwaarde voor zijn vertrek gesteld.
Silvio Berlusconi wilde alleen opstappen als het parlement in zou stemmen met een zwaar bezuinigingspakket. Komend weekend zullen de Senaat en het parlement hier hoogst waarschijnlijk mee akkoord gaan. Verkiezingen worden in Italië voorlopig uitgesteld.
Foto voorpagina: Lucas Papademos (L) en Mario Monti (R)

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.