192

Grieken houden voet bij stuk

Duizenden Grieken de straat op om minister van Financiën Yanis Varoufakis te steunen tijdens Eurogroep vergadering ... geen slotverklaring Eurogroep

Het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden over Griekenland heeft geen slotverklaring opgeleverd en zou ‘zeer intens’ zijn geweest. De voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, probeerde er na afloop nog wat van te maken en sprak van ‘constructieve gesprekken’, waarbij vooruitgang is geboekt, ‘maar niet voldoende’. Over de inhoud van de gesprekken wilde hij niets kwijt.

Ook over de vervolgstappen werd geen consensus bereikt. Dijsselbloem:

We konden geen overeenstemming bereiken met Griekenland over gesprekken die tussen nu en maandag plaats zouden kunnen vinden.

De nieuwe Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis noemde zijn eerste eurogroep vergadering een ‘fascinerende’ ervaring. Gedurende de gesprekken hebben de Grieken met betogingen laten blijken dat ze tevreden zijn met de Griekse opstelling. Duizenden Grieken gingen gisteren de straat op om te betogen voor de nieuwe regering, die af wil van het mede door de EU opgelegde bezuinigingsbeleid van de afgelopen jaren. Ze droegen spandoeken  met teksten als ‘bankroet, maar vrij’, ‘stop de dwang, steun Griekenland, verander Europa’ en ‘All we are saying is give Greece a chance’.

Premier Alexis Tsipras twitterde een foto van het protest in Athene, met daarbij de tekst:

In de steden van Griekenland en Europa voeren de mensen de strijd van onderhandeling. Zij zijn onze kracht.

Maandag weer verder wordt gesproken. Dan staat een regulier overleg tussen de eurolanden op de agenda.

Geef een reactie

Laatste reacties (192)