11

Grieken jatten motor vluchtelingenboten, boten drijven 8 uur op zee

Veiligheidsraad staat EU-landen in voortaan boten te enteren

Op Twitter meldt Peter Bouckaert, directeur noodgevallen Human Rights Watch, dat een groep criminelen in Griekse wateren de motoren van vluchtelingenboten hebben gekaapt. Louter om te jennen. Het gevolg hiervan is dat de vluchtelingen zo’n 8 uur lang extra op zee ronddobberden. De criminelen lieten de motoren na het stelen zinken in zee, aldus Bouckaert.

EU gaat vluchtelingenboten enteren
De EU zit met de handen in het haar. Niet alleen vanwege de omvang van het aantal vluchtelingen dat naar de EU trekt, maar juist ook vanwege de zeer gevaarlijke oversteek die velen maken. Met te veel mensen in te kleine bootjes, over zee. Daarom heeft de VN-veiligheidsraad besloten de Europese militaire missie op de Middellandse Zee uit te breiden; het mandaat is gegeven om vluchtelingenboten te enteren en in beslag te nemen.

De bedoeling is dat mensensmokkel zo wordt tegengehouden. Of de EU het mandaat vooral zal gebruiken om te voorkomen dat vluchtelingen de EU binnenkomen, of juist om mensensmokkelaars harder aan te grijpen, is niet helemaal duidelijk. Beiden zullen het geval zijn.

De Europese militaire missie startte overigens al in juni. De eerste fase was vooral bedoeld om vluchtelingen te redden, de tweede fase gaat om het actief tegenhouden van mensensmokkelaars, en in de derde fase zal de missie uitgebreid worden naar de territoriale wateren van Libië.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)