114

Griekenland dreigt Berlijn te overspoelen met vluchtelingen

Update: Nieuw migratiebeleid gebruikt in onderhandelingen met de EU ... Griekse regering breekt met strenge migratiebeleid van vorige regering en wil hek aan Grieks-Turkse grens afbreken

Het migratiebeleid van Griekenland gaat flink op de schop. De nieuwe regering van Syriza wil de grenzen opengooien voor vluchtelingen, wat behalve voor Griekenland ook voor de rest van Europa grote gevolgen kan hebben.


De Griekse staatssecretaris van migratie is mensenrechtenactiviste Tasia Christodoulopoulou. Zij wil dat het beruchte hek aan de Grieks-Turkse grens wordt afgebroken. Het hek, ook wel ‘de muur’, werd in opdracht van de vorige regering gebouwd met steun van de EU. Het idee was dat het hek meer vluchtelingen zou ontmoedigen naar Griekenland te komen, maar het mocht niet baten: het aantal asielzoekers verdubbelde alsnog.

Christodoulopoulou over het hek:

Het hek heeft alleen een symbolische reden. Het heeft ons verder niet beschermd want veel mensen komen via de eilanden. Deze muur heeft niets opgelost. Er moet daarom een opening komen voor vluchtelingen zodat ze op normale wijze asiel kunnen aanvragen.

De nieuwe regering wil vluchtelingen die nu nog in detentie zitten vrijlaten. De vorige regering sloot asielzoekers op, in afwachting van hun asielaanvraag. De Verenigde Naties tikte het land regelmatig op de vingers vanwege de onmenselijke behandeling van de asielzoekers in de twintig beruchte detentiecentra. Christodoulopoulou heeft nu besloten om elke dag dertig asielzoekers vrij te laten:

Het gaat hier om een experiment: het geleidelijk vrijlaten van mensen. We willen kijken hoe dit gaat en hoeveel nieuwe mensen naar Griekenland komen.

Dit alles tot grote ongenoegen van de EU. Het openstellen van de Grieks-Turkse grens heeft al tot veel kritiek geleid, maar daar houdt de ambitie van Griekenland niet op. De nieuwe staatssecretaris wil ook dat de asielzoekers eerlijker verdeeld worden over de Europese landen. Met behulp van een identiteitsonderzoek moet besloten worden in welk land iemand het beste asiel kan aanvragen. Nu is het nog zo dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het eerste Europese land dat ze betreden.

Update maandag 8 uur:

De Griekse minister van Defensie, Panos Kammenos, dreigt grote groepen vluchtelingen een pas te geven, zodat ze massaal ‘naar Berlijn kunnen gaan’. ‘Daar zullen zich ongetwijfeld terroristen van Islamitische Staat tussen bevinden’, aldus Kammenos, maar dat heeft Europa ‘aan zichzelf te danken’ door zijn houding tegen Griekenland in de schuldenkwestie. Eerder liet minister van Buitenlandse Zaken, Nikos Kotzias, zich in vergelijkbare termen uit. In geval van economische ineenstorting zal Griekenland de toegangspoort worden voor “miljoenen immigranten en duizenden jihadisten”.

Geef een reactie

Laatste reacties (114)