29

‘Griekenland drijft Syrische vluchtelingen terug de zee in’

Verdediging van Europa's meest 'poreuze' grens neemt fatale vormen aan

Om het geweld in eigen land te ontvluchten zetten veel Syriërs koers naar Griekenland. De Griekse autoriteiten zouden echter boten met vluchtelingen van de Griekse kust weren en terugdrijven naar Turkse wateren. Soms met fatale gevolgen, zo blijkt uit aanhoudende berichten uit het grensgebied.

De BBC doet donderdag verslag vanuit Sidiro, een islamitisch dorp aan de Griekse kant van de rivier de Evros die de grens vormt tussen Griekenland en Turkije. Daar lagen 400 pas gedolven graven voor mensen die verdronken toen ze de snelstromende rivier probeerden over te steken. “Ze kwamen van over de hele wereld”, vertelt Serif-Oamadoglou, de zoon van de plaatselijke imam. “Ze kwamen voor een beter leven, maar ze hadden geen geluk.”

Een groot deel van de mensen die de overtocht proberen te maken bestaat uit vluchtelingen uit Syrië, schrijft de BBC. De afgelopen twee jaar hebben media verslagen hoe vooral vrouwen en kinderen hun toevlucht hebben gezocht in aangrenzend Turkije. De VN rapporteert dat het er nu zevenduizend per dag zijn. Steeds vaker proberen vluchtelingen verder te reizen naar de Turkse hoofdstad Istanboel en van daaruit naar Europa. Dit gebeurt vaak onder de meest erbarmelijke omstandigheden in krakkemikkige bootjes.

Salwa al-Rajo, die een half jaar eerder met haar familie en een groep van zo’n veertig andere Syriërs aankwam in het Griekse Sidiro, vertelt hoe zij door de Griekse autoriteiten werden opgesplitst en teruggedreven. “We werden in een rubberboot gezet. Ik wist niet waar mijn kinderen waren, waar mijn man was. Ik viel bijna in het water en klampte me vast aan een politieagent, maar hij duwde me terug.”

De verhalen over vluchtelingen die het water in worden gedreven zijn hardnekkig, maar de Griekse autoriteiten ontkennen. “Er zijn wel gevallen bekend van mensen die verdronken toen ze de rivier probeerden over te steken”, zegt Majoor Generaal Emmanouil Katriadakis, de regeringswoordvoerder op het gebied van immigratie, “maar de stroming is dan ook heel sterk. En dit gebeurt niet meer sinds Operatie Schild in werking is getreden en wij aanwezig zijn op de oever om mensen op te vangen en te helpen.”

Operatie Schild trad vorige zomer in werking om de meest poreuze grens van Europa te dichten. De politiemachten van de EU-lidstaten versterken nu om de beurt de Griekse patrouilles langs de grens. Als de rivier de migranten nu niet tegenhoudt zijn er patrouilleboten met geavanceerde apparatuur, patrouilles te voet en honden die de oever afspeuren. Tot slot is er ook een indrukwekkend hekwerk gebouwd a 20 miljoen euro. 

Meer bij de BBC: Syrians accuse Greece of ‘pushing back’ migrant boats

Foto-cc: Freedom House

Geef een reactie

Laatste reacties (29)