Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Griekenland gaat zwaar bezuinigen op pensioen en ambtenaren

  •  
09-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
griekse-siesta.jpg
Sanering noodzakelijk om begrotingstekort van 13% aan te pakken
De Griekse regering heeft dinsdag details bekendgemaakt van de bezuinigingen die ze wil doorvoeren. Zo gaat ze het pensioensysteem aanpakken en zullen ambtenaren te maken krijgen met kortingen op hun loon. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de schulden van Griekenland afnemen.
Het begrotingstekort van de overheid is opgelopen tot 12,7% van het bruto binnenlands product. De staatsschuld komt naar verwachting dit jaar boven de 290 miljard euro uit.
Gemiddeld mogen Grieken voortaan op 63-jarige leeftijd met pensioen, zo stelt de regering voor. Nu geldt er voor mannen en vrouwen nog een andere pensioengerechtigde leeftijd: 65 jaar voor mannen, 60 jaar voor vrouwen. Bovendien moeten allerlei regelingen waardoor werknemers vroegtijdig met pensioen gaan, op de helling.
Vooral rijke Grieken gaan veel merken van de veranderingen, meldt de Volkskrant. Zij kunnen nu via allerlei omwegen belastingen omzeilen. 
Foto: Jespel (Flickr/CC)

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.