Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Griekenland: geen zorg voor werkloze zieken

  •  
25-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
ANP-grieks_ziekenhuis_300.jpg
Patiënt met tumor ter grootte van een sinaasappel die door de huid heen was gebroken kon nergens terecht
Dr. Kostas Syrigos dacht als hoofd van Griekenlands grootste afdeling Oncologie alles al gezien te hebben. Maar niets had hem voorbereid op Elena, een werkeloze vrouw, bij wie een jaar voordat ze bij hem kwam borstkanker was gediagnosticeerd. Tegen die tijd was de tumor gegroeid tot het formaat van een sinaasappel en was hij door haar huid heen gebroken. De wond hield ze schoon met papieren servetjes. “Toen we haar zagen waren we sprakeloos”, zei dokter Syrigos. “Iedereen huilde. Dat soort dingen staat wel beschreven in de handboeken, maar je ziet ze nooit, omdat iedereen die in dit land ziek werd tot nu altijd werd geholpen.”
griekse_zorg
Ziekenhuizen en apotheken vragen nu cash betalingen voor medicijnen, en dat kan voor kankerpatiënten oplopen tot tienduizenden euro’s, wat de meesten niet hebben. Daarom hebben Syrigos en een aantal collega’s een ‘ondergronds’ eigen netwerk opgezet. Met de spaarzame medicijnen die ze krijgen van apotheken, een aantal farmaceutische bedrijven en zelfs families van overleden kankerpatiënten, proberen ze zoveel mogelijk mensen te helpen. Maar zo waarschuwt een van de artsen, er zit een uiterste houdbaarheidsdatum aan, aangezien de donaties vanwege de crisis op den duur zullen ophouden.
Elena vertelt hoe haar ziektenkostenverzekering verviel toen ze voor de crisis haar baan als lerares opzegde om voor haar ouders met kanker te zorgen. Toen ze overleden waren had de financiële crisis Griekenland in zijn greep en lukte het haar als 58-jarige niet meer om een baan te vinden. Toen vervolgens ook bij haar kanker werd geconstateerd kon ze nergens terecht voor behandeling. Tot ze bij het netwerk van dokter Syrigos terecht kon. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.