54

Griekenland gepusht om Franse en Duitse wapens te kopen?

Video Nieuwsuur: waarom bezuinigt Griekenland zo weinig op Defensie? ... GroenLinks Tweede Kamerlid Van Ojik stelt vragen aan minister Rosenthal

Griekenland moet 11,5 miljard extra bezuinigen, om aan de eisen van zijn geldschieters te voldoen. Pensioenen, uitkeringen en gezondheidszorg moeten opnieuw voor miljarden bloeden, terwijl defensie er met een bezuiniging van 500 miljoen genadig vanaf lijkt te komen. Nieuwsuur stelde dinsdagavond de vraag: Waarom kort Griekenland zo weinig op Defensie. GroenLinks Tweede Kamerlid Bram van Ojik wil een antwoord van demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.


Frankrijk zou onder druk zijn gezet om niet te bezuinigen op defensie. Anders zou het noodlijdende Griekenland geen nieuwe lening krijgen van de EU, bleek uit een reportage van Nieuwsuur.

Duitsland en Frankrijk hebben aanzienlijke belangen in de Griekse defensie; beide landen zijn voor een groot deel van hun inkomsten aan wapenexport afhankelijk van de aankopen van Griekenland. Griekenland geeft, ook nu nog, twee keer zoveel uit aan Defensie als andere Europese landen.

Van Ojik:

Terwijl Griekenland in hevige financiële problemen verkeert, geeft het land nog steeds miljarden uit aan defensie. Als het klopt dat dit onder druk van Duitsland en Frankrijk gebeurt, moet daar direct een einde aan komen.”

“Het is niet meer dan logisch dat de EU Griekenland aanbeveelt om te snijden in de uitgaven voor defensie, in plaats van nog verder te bezuinigen op zaken die de Griekse bevolking veel harder treffen. Ik wil dat minister Rosenthal zich hiervoor inzet.”

Van Ojik heeft een brief gevraagd van de minister en wil de zaak tijdens het debat in de Tweede Kamer over de EU Raad Buitenlandse Zaken op 10 oktober bespreken, zo is te lezen op de website van GroenLinks.

Nieuwsuur: Waarom kort Griekenland weinig op Defensie

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (54)