24

‘Griekenland is een mislukte staat’

Amerikaanse multimiljardair Soros steekt 1 miljoen in verwarming van scholen en ziekenhuizen ... Sommige Grieken vertrouwen het niet

In Griekenland zijn steeds meer mensen afhankelijk van liefdadigheid. ‘Solidariteitscentra’ moeten de ergste nood van de economische crisis gaan verlichten. De Amerikaanse zakenman en filantroop George Soros steekt er geld in en opende onlangs het eerste centrum in de Noord-Griekse stad Thessaloniki. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

“Griekenland is, voor een groot deel, een mislukte staat”, zegt socioloog Aliki Mouriki tegenover The Guardian: 

“Het land is door de bezuinigingen niet in staat om in de basisbehoeften van zijn burgers te voorzien. Zonder sociaal vangnet en met zo’n half miljoen officiële werklozen zie je dat steeds meer mensen elders hulp zoeken.

Het solidariteitscentrum, een uitvalsbasis vanwaaruit non-gouvernementele organisaties (ngo’s) gezondheidszorg en juridisch advies bieden, is in de paar dagen na de opening al overspoeld met hulpvragen.

Zakenman Soros, zie de centra over heel het land verspreid wil zien, heeft een miljoen dollar toegezegd voor de kosten van brandstof. Hij deed dit nadat vorig jaar een aantal burgemeester hem om hulp vroegen bij de verwarming van hun scholen. Hij wil nu 190 instellingen, waaronder weeshuizen, scholen en bejaardenhuizen, van brandstof voorzien.

De budgetten van Griekse scholen, maar ook ziekenhuizen, zijn sinds het begin van de crisis met zestig procent gekort. Vorige week maakten overheidsmedewerkers bekend dat het aantal aanvragen voor voedselhulp uit de pan rees en dat er steeds vaker ondervoeding werd gezien bij schoolgaande kinderen uit de binnensteden.
De steun van Soros is controversieel. Er wordt getwijfeld aan zijn motieven. Sommige ouders weigeren de donaties voor brandstof aan hun school te steunen. Het kwam ze op een boze reactie van de burgemeester van Thessaloniki. Het zou niet moeten uitmaken waarom Soros zijn geld hier uitgeeft. De burgemeester wees er fijntjes op dat anders dan de Amerikaan met Joods-Hongaarse wortels het tenminste doet, anders dan de tyconen van bijvoorbeeld de Griekse scheepvaart.

Soros stak eerder ook miljarden in Italiaanse staatobligaties toe de Italiaanse economie op klappen stond en pleitte hij bij de Duitse bondskanselier Merkel voor kwijtschelding van Griekse schulden.

The Guardian: Soros funds ‘solidarity centres’ to help Greeks hit by the economic crisis

Foto-cc: Unalienable Rights

Geef een reactie

Laatste reacties (24)