Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Griekenland kan niet aan IMF-afbetaling voldoen

  •  
24-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
voutsis_300.jpeg
Griekse minister van Binnenlandse Zaken zegt op tv dat betaling zal uitblijven
Griekenland heeft niet voldoende geld meer om de volgende betaling aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van 1,6 miljard euro te voldoen. Dat zei de minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis vandaag op de Griekse televisiezender MEGA. De eerste betaling in juni van 300 miljoen euro moet op de vijfde op de rekening staan van het IMF, maar Griekenland heeft het geld daarvoor niet.
De vier betalingen voor het IMF in juni zijn 1,6 miljard euro. Dat geld wordt niet overgemaakt en kan ook niet worden overgemaakt. Dat is ook bekend.
Afgelopen maand wist de Griekse regering nog wel voldoende geld bijeen te krijgen voor de betalingen. De Grieken hebben nog 7,2 miljard tegoed uit het toegezegde reddingspakket, maar dat geld wordt pas uitgekeerd als overeenstemming is bereikt. Voutsis zei optimistisch te zijn dat die overeenkomst er gaat komen:
We moeten rationeel deze problemen oplossen. [..] Er moet een overeenkomst komen die ademruimte geeft aan ons land.
Tegelijkertijd meldt De Morgen dat Griekse ziekenhuizen inmiddels zelfs pijnstillers en lakens niet meer kunnen betalen. Er is verder onder andere geen geld om medische apparaten te herstellen, geen geld voor ziekenwagens, geen geld voor verplegers en geen geld om moderne chirurgische basisvoorzieningen te kopen. Ook worden patiënten weggestuurd omdat er geen bloeddrukmeter is.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.