42

Griekenland mag Gouden Dageraad verbieden

Raad van Europa: Griekse extreem-rechtse partij is racistisch en neonazistisch

De extreem-rechtse partij Gouden Dageraad mag verboden worden. Dat zegt de commissaris voor de rechten van de mens Nils Muiznieks van de Raad van Europa na een bezoek aan Griekenland. Het is de eerste keer dat een Europese instantie een verbod van de partij ter sprake brengt, zo meldt Trouw.

Muiznieks doet zijn uitspraken in een dinsdag gepubliceerd rapport. Daarin wordt hard uitgehaald naar de Griekse autoriteiten, schrijft Trouw. Die zouden tot nu toe te weinig hebben gedaan om discriminatie van migranten tegen te gaan. Volgens mensenrechtenconventies – die Griekenland heeft ondertekend – mag het land de Gouden Dageraad verbieden vanwege het racistische karakter.

18 zetels
Bij de vorige verkiezingen won de Gouden Dageraad achttien van de 300 zetels in het Griekse parlement. Uit onvrede stemden veel Grieken op de extreem-rechtse partij, die buitenlanders tot vijand heeft uitgeroepen, aldus Trouw: 

Griekenland kampt met een enorme stroom vluchtelingen die via de Turkse grens Europa proberen binnen te komen. De migranten verblijven in overvolle detentiecentra aan de rand van het land. Inwoners van de hoofdstad Athene klagen over criminele migranten die de pleinen dag en nacht bevolken.

Muiznieks, die tijdens zijn bezoek aan Griekenland verschillende detentiecentra bezocht, wijt de problemen met de migranten aan de politieke besluiteloosheid. Zo zou antiracismewetgeving onvoldoende zijn en duren juridische processen vaak veel te lang.

De commissaris wijst ook op de problemen bij de politie. Veel agenten zouden het racistische geweld door de vingers zien omdat ze zelf aanhanger zijn van de Gouden Dageraad.

Op haar website wuift de Gouden Dageraad de kritiek weg. De partij doet de Raad van Europa af als een ‘zionistische institutie’.

Trouw (betaalde toegang): Verbod op Gouden Dageraad mag

Geef een reactie

Laatste reacties (42)