42

Griekenland: nieuwe regering van oude partijen

Georgios Samaras, leider van de conservatieven, wordt de nieuwe premier

Griekenland heeft een nieuwe regering. Dat heeft de leider van Pasok, Evangelos Venizelos, aangekondigd. Over de details moeten de drie partijen nog onderhandelen, aldus Venizelos. De regering bestaat uit de Pasok-partij, de conservatieve partij Nieuwe Democratie en Democratisch Links.

Nieuwe Democratie en Pasok zijn jarenlang aan de macht geweest. Samen hebben de partijen een meerderheid, maar ze hebben gezocht naar een derde partij om ervoor te zorgen dat de nieuwe regering niet de stempel krijgt van ‘oude garde’. Het waren Pasok en Nieuwe Democratie die Griekenland in een vorige regering vanwege hun wanbeleid in de huidige financiële crisis hebben gestort.

Het Griekse parlement telt 300 zetels. Pasok heeft er 33, Nieuwe Democratie heeft er 129 en Democratisch Links heeft er 17. Omdat Democratisch Links een beetje voor spek en bonen meedoet mag de partij geen minister leveren. De leider van de conservatieven, Samaras, wordt de nieuwe premier.

Griekenland lijkt voorlopig nog in de eurozone te kunnen blijven, maar dat betekent niet automatisch dat het beter gaat met de Griekse economie. Persbureau Reuters publiceerde woensdag een analyse van de Griekse economie. Reuters waarschuwt dat het land in status verlaagd zou kunnen worden van ‘ontwikkelde economie’ naar ‘opkomende economie’. Daarmee zou het slechts één stap verwijderd zijn van de status van derdewereldland. Iets wat geen enkel land tot nu toe is overkomen.

Het volgende hoogtepunt in de eurocrisis wordt de voetbalwedstrijd tussen Griekenland en Duitsland. Vrijdag staan de twee landen tegenover elkaar. De Duitse bondskanselier Angela Merkel kijkt uit naar de wedstrijd.

cc-foto: Nieuwe Democratie

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)