155

Griekenland opnieuw naar de stembus in 2015

Radicaal-linkse partij Syriza grote kanshebber op winst … Grieken zijn heftige bezuinigingen zat  

Griekenland gaat het nieuwe jaar onrustig tegemoet. Regeringskandidaat en oud-eurocommissaris Stavros Dimas moest 180 van de 300 parlementariërs achter zich krijgen, maar kreeg in de laatste en derde stemronde slechts 168 stemmen. Dat betekent vervroegde verkiezingen op zondag 25 januari.

Griekenland krijgt internationaal miljardensteun en zit daardoor vast aan strenge afspraken met Europa en het IMF. De radicaal-linkse partij Syriza wil opnieuw in de onderhandeling over het omvangrijke steunpakket. Daarmee geeft de partij gehoor aan veel Grieken die de strenge bezuinigingsmaatregelen zat zijn.

Het beleid van president Samaras lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen. Na stevige bezuinigingen en hervormingen herstelt de Griekse economie iets, maar veel Grieken zijn de hevige bezuinigingen beu. Samaras probeerde het volk nog achter zich te krijgen door te zeggen dat de geschiedenis hard over de Grieken zal oordelen als ze bij de stemming tegen zou stemmen. Toch kwam er vandaag in het parlement geen meerderheid.

Alexis Tsipras, leider van Syriza wil een deel van de bezuinigingen terugdraaien. Hij wil toch meer meer ambtenaren in de dienst nemen en ook hoopt hij dat Europa een deel van de torenhoge schulden zal kwijtschelden. Dat zal niet makkelijk gaan want in principe is iedere regering verplicht om de afspraken van de vorige regering na te komen. Tsipras geeft intussen aan dat hij Europa ook iets zal teruggeven, maar wat dat dan precies is, zegt hij niet.

NOS: Vervroegde verkiezingen Griekenland

Trouw: Vervroegde verkiezingen Griekenland: Grexit?

Geef een reactie

Laatste reacties (155)