222

Griekenland overweegt nationalisatie banken, nieuwe munt

Linkse regering werkt aan alternatieven om te ontsnappen aan draconische eisen

De linkse Griekse regering werkt aan een plan om de banken van het land te nationaliseren en nieuwe schuldpapieren uit te geven. Dat laatste zou neerkomen op herinvoering van de drachme, de Griekse munt uit het pre-euro tijdperk. De plannen zijn niet officieel maar worden opgetekend uit anonieme bronnen.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ΘράκηςDe conservatieve Britse Daily Telegraph beschrijft de drastische maatregelen. “We gaan geen protectoraat worden van de EU,” zegt een anonieme regeringsbron. De uitspraken komen nu een nieuwe deadline, 9 april, nadert waarbij Griekenland bijna een half miljard euro moet overmaken aan het IMF. Die betaling betekent volgens de regering dat salarissen en uitkeringen die een week later uitbetaald moeten worden in gevaar komen. “Wij zijn een linkse regering, als we moeten kiezen tussen het niet nakomen van verplichtingen aan het IMF of het niet nakomen van verplichtigingen aan onze eigen bevolking, dan is de keuze simpel.” Het is nooit eerder voorgekomen dat een ontwikkeld land een aflossing aan het IMF niet nakwam.

De bronnen rond de regering zijn van mening dat de EU nog steeds niet begrijpt dat de zaken in het land drastisch veranderd zijn sinds de verkiezingsoverwinning van Syriza. De partij is vastberaden vast te houden aan de verkiezingsbeloften en zich te verzetten tegen de draconische ‘hervormingsmaatregelen’ die de EU en het IMF eisen. “Ze willen ons tot voorbeeld stellen en aantonen dat geen enkele regering in de eurozone naar eigen inzichten mag handelen. Ze geloven niet dat we er uit durven stappen, noch dat de Griekse bevolking ons zal steunen en op beide punten hebben ze het verkeerd.”

Als Griekenland betaling aan het IMF uitstelt dan kan er volgens de Bank of America een rampenscenario in werking treden. Het IMF zou dan de afspraken op kunnen zeggen en onmiddellijke terugbetaling van alle schulden eisen.

cc-foto: Joanna

Geef een reactie

Laatste reacties (222)