25

Griekenland sluit wrede detentiecentra voor illegalen

Staatssecretaris schaamt zich voor onmenselijke omstandigheden

De nieuwe linkse regering wil de omstreden detentiecentra waar illegalen gevangen worden gehouden sluiten. De VN veroordeelde die centra eerder vanwege de schokkende omstandigheden waaronder mensen, zonder water of verwarming, gevangen zitten. Dit weekend pleegde er wederom een gevangen gezette illegaal zelfmoord.


Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Yannis Panousi zegt zich te schamen voor de detentiecentra, “niet als minister, maar als mens”, meldt de Australische krant The Age. Hij bezocht zaterdag het Amygdaleza centrum in Athene en was geschokt door wat hij aantrof. In het centrum worden de illegalen gevangen gehouden in wooncontainers en zeer slecht behandeld. De minister beloofde dat illegalen op een andere, humanere manier opgevangen zullen worden. De sluiting van de centra was een van de verkiezingsbeloften van Syriza, de linkse partij die een overweldigende zege boekte bij de laatste verkiezingen.

De man die dit weekend zelfmoord pleegde is de vierde migrant sinds afgelopen zomer die zichzelf in het bewuste centrum van het leven berooft.

Griekenland heeft te maken met een grote toestroom van migranten zonder vergunning. De neonazi partij Gouden Dageraad ageerde daar tegen. In de afgelopen jaren hebben – rechtse – regeringen een steeds harder beleid tegen vluchtelingen doorgevoerd.

Video: Migranten die afgelopen november werden vrijgelaten uit het kamp vertellen over hun ervaringen.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)