38

‘Griekenland voorlopig gered van faillissement’

Europese ministers van Financiën, IMF en ECB akkoord met lening van 130 miljard ... Definitieve redding Griekenland nog niet gegarandeerd ... Enorme staatsschuld kan struikelblok worden, maar ook de zeer strenge voorwaarden voor steun

De Griekse deal is rond. Het land krijgt 130 miljard euro aan leningen van de EU en het IMF. Dat zijn de Europese ministers van Financiën in de nacht van maandag op dinsdag overeengekomen, melden verschillende media. In ruil voor de financiële steun moet Griekenlandstaatsschuld in 2020 maximaal 120,5 procent van het bruto binnenlands product zijn. Aan banken is gevraagd om 53,5 procent van de Griekse schulden kwijt te schelden. Met het akkoord is een faillissement van Griekenland voorlopig afgewend, zei minister van Financiën Jan Kees de Jager na afloop.

Of Griekenland ook definitief gered is, is volgens NRC nog lang niet zeker. De Griekse economie is in korte tijd bijna zeven procent gekrompen en het is niet duidelijk in welke richting die zich zal ontwikkelen. De Griekse staatsschuld is nu nog 160 procent van het bruto nationaal product. Die kan, met Europese steun dalen tot 129 procent. 120 Wordt gezien als beheersbaar. Voor veel landen, waaronder Nederland is dit het grootste struikelblok. Daarnaast is het de vraag in hoeverre Griekenland zal kunnen voldoen aan de strenge voorwaarden die gesteld zijn aan de lening. De keiharde bezuiniging die het land moet doorvoeren zijn weliswaar aanvaard door het parlement, maar onder hevige protesten van de bevolking. 

Minister De Jager reageerde na afloop dan ook terughoudend: “Ik heb altijd gezegd dat deze crisis niet op één top of op één avond opgelost kan worden. Maar we hebben belangrijke stappen gezet.”

De Luxemburgse premier Claude Juncker, die de eurogroep voorzit, was enthousiaster. Hij zei dat het akkoord de toekomst van Griekenland in de eurozone veiligstelt, zo meldt de Volkskrant. Volgens Juncker wordt het toezicht op Athene versterkt om het succes van het nieuwe reddingsplan te verzekeren.

Hij verwacht op korte termijn een besluit over de verhoging van de capaciteit van het permanente noodfonds. Hij hoopt dat de regeringsleiders van de eurolanden het tijdens de aanstaande eurotop begin maart ook hierover eens worden. Het permanente noodfonds (ESM) treedt in juli in werking en heeft nu een capaciteit van 500 miljard euro.

NRC: Het is rond: Griekenland krijgt nog eens 130 miljard aan noodsteun

Volkskrant: Ministers eurozone akkoord over Grieks reddingsplan

Foto voorpagina: De Griekse premier Papademos (R) en minister van Financiën Venizelos (L)

Foto hierboven, cc: Mehran Khalili

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (38)