Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Griekenland wil Duitse herstelbetalingen: 279 miljard euro

  •  
07-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
gereek_300.jpg
Regering noemt voor het eerst concreet bedrag
De Griekse regering heeft voor het eerst een bedrag genoemd voor de herstelbetalingen die Duitsland zou moeten doen: bijna 279 miljard euro. Het gros daarvan is bestemd voor de slachtoffers, 10 miljard moet naar de Centrale Bank.
De eis van de Grieken komt voor uit diepe woede. De nazi’s hebben in Griekenland ongekend hard huisgehouden met een lange nasleep, de bezetters zijn verdreven door het Griekse – veelal linkse – verzet en vervolgens is met steun van de collaborateurs in het land een rechtse dictatuur gevestigd om de linkse beweging onder de duim te houden. Voeg daarbij dat Duitsland zelf na de oorlog grote schulden had die door het Westen werden kwijtgescholden en dat de Duitse regering nu juist iedere versoepeling van de Griekse schuldenlast blokkeert.
RTEmagicC_e211d8956e.jpg
De Grieken protesteren met hun eis tot herstelbetalingen al langer tegen de harde Duitse houding. Nu heeft een parlementaire commissie de omvang van de schuld geïnventariseerd. Volgens de staatssecretaris van Financiën bedraagt het bedrag 278,8 miljard euro, waaronder 10 miljard voor een lening die de Griekse Centrale Bank in WO II gedwongen werd af te geven aan de nazi’s en die nooit werd terugbetaald. Ook gaat het om Griekse antiquiteiten die door de nazi’s werden geroofd en nooit zijn teruggegeven. Volgens Duitsland is aan alle verplichtingen voldaan en is in 1960 115 miljoen mark aan Athene betaald als herstelbetaling.
De Griekse minister van Justitie heeft recent de Duitse regering in de gordijnen gejaagd door te dreigen met beslaglegging op Duits onroerend goed als Berlijn niet over de brug komt. Griekenland heeft een schuld van zo’n 320 miljard euro.
cc-foto: cormac70

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.