292

Grieks kabinet achter referendum-plan

Update: PvdA en D66 wijzen eurodeal voorlopig af. PvdA noemt Grieks referendum 'dealbreaker'. Grieken willen volksraadpleging over nieuw steunpakket van de EU

De Griekse premier Papandreou heeft een referendum aangekondigd waarin het volk zijn stem kan uitbrengen over het nieuwe steunpakket van de EU. Dit tot woede van vele Europese leiders. Zo noemt de Franse president Sarkozy het plan ‘irrationeel en vanuit hun oogpunt gevaarlijk’. De Griekse premier houdt echter vast aan het plan.

Update 7.45

De NOS meldt dat het Griekse kabinet de plannen van premier George Papandreou steunt om een referendum te houden over steun vanuit de EU en een reddingspakket voor de euro. Het referendum zal zo snel mogelijk worden gehouden. Maar eerst moeten de voorwaarden duidelijk zijn van de reddingsplannen.

Update 21.30

Zowel de PvdA als D66 stemmen voorlopig niet in met het EU-pakket dat de regeringsleiders vorige week overeenkwamen op de top in Brussel, zo meldt NRC Handelsblad. “Het pakket was al niet sterk genoeg, maar zeker niet nu Griekenland een tijdbom onder dit akkoord legt”, aldus PvdA-Kamerlid Plasterk. Ook D66-Kamerlid Wouter Koolmees is ontevreden over de uitkomsten van de eurotop. “Er ligt geen akkoord waar we over kunnen stemmen. Er moet echt een tandje bij.”

Door de opstelling van beide fracties is het onduidelijk of Rutte vanavond op een meerderheid kan rekenen voor de Europese plannen.

Update 13.30

Als Griekenland een referendum houdt over het EU-akkoord, dan is dat wat betreft de PvdA een ‘dealbreaker’. Dat heeft PvdA-woordvoerder Plasterk bekend gemaakt. De Griekse premier moet zijn plannen intrekken, anders is het steunpakker ‘geëxplodeerd’, aldus Plasterk. Europa kan wat de partij betreft niet nog vier maanden in onzekerheid zitten, omdat de Grieken nog een referendum willen. Dat meldt het NOS.

Een socialistisch parlementslid in Griekenland heeft dinsdag de partij van George Papandreou verlaten. De meerderheid van de regering staat daarmee nu op 152 van de 300 zetels. Waarom Milena Apostolaki uit de fractie is gestapt heeft ze niet bekend gemaakt, maar volgens onbevestigde bronnen is zij het niet eens met het voornemen van de premier om de Griekse bevolking in een referendum te raadplegen over een nieuw Europees reddingspakket.

In het EU-akkoord wordt de helft van de Griekse schulden kwijtgescholden. Het land krijgt een nieuwe pakket van 130 miljard euro aan leningen. De Griekse regering moet als tegenprestatie flink bezuinigen. In Griekenland wordt er flink gedemonstreerd tegen de aankomende bezuinigingen. Uit een peiling blijkt ook dat zo’n 60 procent van de bevolking het pakket niet ziet zitten.

Volgens de Duitse fractievoorzitter Brüderle van de FDP lijkt het er nu op dat premier Papandreou onder de gemaakte afspraken uit wil komen. De Griekse premier verklaart op zijn beurt de burgers te vertrouwen en te geloven in hun oordeel en in hun besluit.

De Finse minister van Europese Zaken, Alexander Stubb, reageert vol onbegrip:

Griekenland is akkoord gegaan met een nieuw noodpakket inclusief hervormingen van de economie. Als ze opeens tegen die hervormingen stemmen dan houdt Griekenland zich dus niet aan ons akkoord.

Financieel Dagblad: Woedende reacties op referendum Griekenland
NOS: Grieks referendum over steunpakket

cc-foto: primeministergr

Geef een reactie

Laatste reacties (292)