Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grieks parlement akkoord met nieuwe bezuinigingsgolf

  •  
18-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
athene_300.jpg
Conservatieve premier drijft maatregelen met nipte meerderheid door
Het driehonderd leden tellende Griekse parlement heeft met een krappe meerderheid van 153 stemmen nieuwe draconische bezuinigingsmaatregelen aangenomen die tot een ontslaggolf zullen leiden onder ambtenaren.
Het door het parlement loodsen van het pakket maatregelen was een test voor de regeringscoalitie onder leiding van de conservatieve premier Antonis Samaras die over 155 zetels beschikt. Samaras, die samen met de sociaaldemocraten regeert, raakte vorige maand de steun kwijt van de kleine linkse partij Dimar. Twee leden van de regeringspartijen stemden tegen de wet die ontslag van politieagenten mogelijk maakt.
De hele dag waren er protesten tegen de maatregelen. Bijna 30.000 ambtenaren worden door de maatregelen getroffen. Duizenden van hen zullen hun baan kwijt raken, wat leidt tot een verdere stijging van de toch al enorme werkloosheid.
Voor vandaag is een elf uur durend verbod op protesten van kracht omdat de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble de hoofdstad Athene bezoekt. Duitsland is een van de drijvende krachten achter de maatregelen die Griekenland krijgt opgelegd in ruil voor financiële hulp. Schäuble komt praten over Duitse steun aan het Griekse midden- en kleinbedrijf. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.