Laatste update 10:11
95

Grieks vluchtelingenkamp Moria verwoest door brand

Het Griekse vluchtelingenkamp Moria is grotendeels in de as gelegd nadat in de nacht van dinsdag op woensdag meerdere branden uitbraken. Het is niet bekend waardoor de branden konden ontstaan. Woensdagochtend waren er vooralsnog geen meldingen van doden of gewonden, wel zijn duizenden bewoners van het kamp op de vlucht geslagen.

De brandweer op Lesbos rukte vannacht in maximale bezetting uit om het vuur te doven. Volgens de brandweerlieden werden sommigen van hen door bewoners verhinderd de vlammenzee te bereiken, zo meldt de Britse krant The Guardian. Op Facebook deed een arts verslag van de pogingen van fascisten die de hulpverleners belaagden terwijl die probeerden hulp te bieden. Ze vertelde hoe het medisch team moest vluchten, maar later alsnog het kamp wist te bereiken. Ook haalde ze snoeihard uit naar de Europese Unie die volgens haar de grote schuldige is van de humanitaire ramp in Moria door een hardvochtig migratiebeleid. De video is inmiddels verwijderd, volgens de vrijwilligersorganisatie Europeans For Humanity is dat om de veiligheid van de arts te kunnen garanderen:

With deep concern we are watching the developments in #Moria. Our team on the ground tried to help and provide first aid…

Geplaatst door Europeans for Humanity op Woensdag 9 september 2020

We got attacked by fascists, were surrounded and had to hide in the forests. We are safe now, while 13.000 people aren't.

Geplaatst door Europeans for Humanity op Dinsdag 8 september 2020

Vorige week werd het hele kamp in quarantaine geplaatst nadat een van de bewoners positief getest werd op het coronavirus. Daarna werd het virus bij nog eens 35 mensen aangetroffen. Kamp Moria barstte al tijden uit zijn voegen. In het kamp bevonden zich ruim twaalfduizend mensen, terwijl het bedoeld is voor niet meer dan drieduizend. Mensenrechtenorganisaties en artsen slaan al tijden alarm omdat de leefomstandigheden voor de bewoners abominabel zijn.

Video bovenaan deze pagina niet te zien? Klik hier, of pas je cookie-instellingen aan.

Geef een reactie

Laatste reacties (95)