Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Griekse banken bloeden mogelijk leeg

  •  
13-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
grieksebank300.jpg
Extra telefonische vergadering Europese Centrale Bank
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag 5 miljard euro extra noodkrediet vrijgemaakt voor in nood lijdende Griekse banken. Het ECB-bestuur lastte daarom donderdag een telefonische vergadering in.
De Volkskrant schrijft:
Griekse burgers en bedrijven halen hun geld van de bank nu de onderhandelingen tussen hun regering en de geldschieters van het land zo stroef verlopen. Als de politieke patstelling uitdraait op een Grieks vertrek uit de eurozone, worden alle Griekse banktegoeden waarschijnlijk in één klap waardeloos. In januari verloren de banken ongeveer 12 miljard euro aan deposito’s, circa 8 procent van al hun spaartegoeden. Het tempo van deze bankrun is deze week vermoedelijk flink omhoog gegaan.
Griekse banken kunnen sinds woensdag geen geld meer lenen bij de ECB en het Frankfurter instituut stelt geen geld meer te beschikking omdat de Griekse regering de bestaande afspraken niet nakomt.
Maar de ECB wil de Griekse banken niet de doodsteek geven. Daarom heeft de ECB de Griekse instellingen vorige week naar het noodloket van hun nationale centrale bank verwezen. Bij die ‘ELA-faciliteit’ mochten de Griekse banken met toestemming van de ECB maximaal 60 miljard euro lenen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.