89

Griekse belastingvlucht loopt via Nederland

'Nederlandse druk op Griekenland is meten met twee maten' 

Nederland helpt bedrijven belastingen in Griekenland te ontwijken. Multinationals in Griekenland, waaronder een omstreden goudmijn, sluizen via brievenbusfirma’s in Nederland geld naar belastingparadijzen. De Griekse staat loopt daardoor miljoenen aan belastinginkomsten mis.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Nederlandse stichting SOMO, de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen, waarover NRCQ bericht. Een van de voorbeelden in het rapport betreft een goudmijn in het noorden van Griekenland, die in handen is van het bedrijf Eldorado Gold. Hoewel dat bedrijf in Nederland niets produceert, staan op de Amsterdamse Zuidas twaalf dochterondernemingen van het concern geregistreerd. Niet alleen multinationals profiteren van de Nederlandse route, maar ook bijvoorbeeld eigenaren van veel Griekse jachten, die alleen op papier Nederlands zijn. SOMO:

Eldorado Gold gebruikt ‘lege’ Nederlandse brievenbusfirma’s (zonder personeel in dienst) om belasting te ontwijken. Door een ingewikkelde holdingstructuur verschuift het bedrijf rente-inkomsten van zijn Griekse dochterbedrijf Hellas Gold SA via een Nederlandse brievenbusmaatschappij naar Barbados. Deze specifieke vorm van belastingontwijking, zorgt er voor dat Griekenland veel belastinginkomsten misloopt en in de toekomst nog veel meer zal mislopen. De ontwijking door Eldorado Gold staat niet op zich. Uit het onderzoek blijkt dat veel buitenlandse investeerders in Griekenland de Nederlandse en Luxemburgse route gebruiken. Ongeveer tachtig procent (!) van de directe investeringen uit Nederland in Griekenland loopt via brievenbusfirma’s. Dit feit is onderbelicht gebleven in de discussies over de oorzaken van de Griekse financiële situatie. 

In dit licht is het nogal wrang dat de voorzitter van de Eurogroep, onze minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, de Grieken zo op de huid zit om de belastinginning te verbeteren. Dit weekend werd bovendien een Grieks plan voor hervormingen door de trojka afgekeurd, omdat het niet ‘hard’ genoeg is. De nieuwe hervormingslijst van Griekenland zou 18 voorstellen bevatten die nog dit jaar circa 3,5 miljard euro moeten opleveren. De Grieken moeten vandaag met een nieuwe lijst komen.

Volgens SOMO-onderzoeker Katrin McGauran is dat meten met twee maten:

De Europese Unie en Nederland meten met twee maten. Aan de ene kant leggen ze harde bezuinigingsmaatregelen op aan Griekenland, met vernietigende sociale en economische impact. Aan de andere kant faciliteren ze actief belastingontwijking, waardoor de Griekse overheid miljoenen euro’s misloopt.

SP-Kamerlid Arnold Merkies is het daarmee eens:

Griekenland heeft de EU nodig om hun belastinginning op orde te krijgen. Dan moet Nederland als lidstaat multinationals niet het tegendeel gaan faciliteren. Dit moet stoppen.

Jesse Klaver van GroenLinks noemt het ‘krankzinnig en bizar’. Vandaag begint een speciale commissie van het Europees Parlement met een onderzoek naar belastingontwijking binnen de EU. In juni zal een delegatie van die commissie Nederland aandoen om inzage te krijgen in de geheime deals met grote bedrijven.

CC foto: Ed Yourdon 

Geef een reactie

Laatste reacties (89)