23

Griekse burgemeester ernstig mishandeld door extreemrechtse betogers

De 75-jarige burgemeester van de Griekse stad Thessaloniki is door een groep extreemrechtse betogers ernstig mishandeld. Burgemeester Boutaris had zojuist een ceremonie bijgewoond ter nagedachtenis aan de Pontische genocide, de etnische zuivering van etnische Grieken door de Turken in de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende Grieks-Turkse Oorlog. Boutaris moest in het ziekenhuis aan zijn verwondingen worden behandeld.

Boutaris verliet net de herdenking, toen hij eerst door tientallen mensen werd uitgejouwd. Even later werd hij bekogeld met flessen en nadat hij op de grond viel werd hij door extreemrechtse omstanders tegen het hoofd en lijf geschopt en geslagen. Nadat Boutaris in een auto was gezet, probeerden de nationalisten de ruiten van de auto in te slaan.

De burgemeester is een controversieel figuur binnen de Griekse politiek, omdat hij geen blad voor de mond neemt als het gaat om het veroordelen van extreemrechts en nationalisme. Vanuit extreemrechtse hoek ligt hij dan ook vaak onder vuur, ook vanwege zijn standpunten over buurlanden Macedonië en Turkije. Waar nationalisten vinden dat Macedonië zijn naam moet veranderen, omdat de Griekse gelijknamige streek meer recht op de naam zou hebben, is Boutaris van mening dat het buurland zijn naam gewoon mag houden. Over de grondlegger van Turkije Kemal Ataturk, zei Boutaris eens dat hij ‘een groot leider’ was, tot onvrede van extreemrechts. In 2012 werd Boutaris verkozen tot beste burgemeester van de wereld.

De aanval op Boutaris is in Griekenland breed veroordeeld. Premier Tspiras noemde het een laffe aanval van ‘extreemrechtse bandieten’. Diens partij Syriza noemde de aanval een ‘fascistische poging’ tot intimidatie.

Bronnen: NOS, DW

Geef een reactie

Laatste reacties (23)