18

Griekse heksenjacht op HIV-patiënten in beeld

Heftig: documentaire legt heksenjacht bloot ... Vrouwen gedwongen getest op HIV ... Wat was de rol van de media? 

In de dagen in aanloop naar de Griekse parlementsverkiezingen in mei 2012 zijn honderden vrouwen in Griekenland gedwongen getest op HIV. Van de vrouwen die een positieve uitslag hadden, verscheen in de media een profiel. Naam, foto’s en medische gegevens werden met het publiek gedeeld, terwijl de dames ook nog eens werden neergezet als prostituees. Al was voor dat laatste absoluut geen bewijs. Een Griekse documentairemaakster, Zoe Mavroudi, vraagt zich in haar nieuwe video ‘Ruins: Chronicle of an HIV Witch-Hunt’ af of media meegewerkt hebben aan de heksenjacht.


Mavroedi over waarom ze de documentaire heeft gemaakt:

Mensen lijken terug te kijken op dat moment met een afkeer van de willekeur van de staat en de politie. Ik voelde dat het incident een van de meest herkenbare dieptepunten de crisis was geworden. Ik wilde een kroniek creëren, een soort referentiepunt dat mensen zou helpen te begrijpen en niet te vergeten.”

In de documentaire worden de vrouwen geïnterviewd. De interviews worden vervolgens afgewisseld met beelden van journalisten en commentatoren die naar de vrouwen verwijzen als “aids prostituees” die “de dood verspreiden”.

De maatregel die het op HIV testen zonder toestemming mogelijk maakte is later in 2012 afgeschaft. De Griekse minister van Volksgezondheid, Adonis Georgladis heeft hem in juli dit jaar echter weer bekrachtigd. Politieagenten mogen mensen daardoor zonder toestemming op hiv testen. Ook worden huiseigenaren opgeroepen mensen met HIV uit huis te zetten, omdat ze een bedreiging voor de volksgezondheid zouden zijn.

New Statesman: Did the press comply with an HIV witch-hunt in Greece?

Geef een reactie

Laatste reacties (18)