93

Griekse linkse leider Tsipras: Stop dit neo-liberale experiment

Syriza-leider Alexis Tsipras: Dit is geen oorlog tussen naties, maar tussen gewone hardwerkende mensen en het grootkapitaal

‘Ik geloof niet in helden of redders’, zegt Alexis Tsipras in een interview met de Britse krant The Guardian. ‘Maar ik geloof wel in vechten voor je rechten. Niemand heeft het recht om een trots volk zo te reduceren tot een miserabel hoopje onwaardigheid.’
Zijn radicaal linkse partij Syriza won fors bij de verkiezingen, waardoor Tsipras het lot van Griekenland in zijn handen houdt. De situatie zijn land beschrijft hij als een ‘oorlog tussen het volk en het kapitalisme, waarin Griekenland de frontlinie is.

Volgens Tsipras heeft Griekenland er nog nooit zo slecht voor gestaan. Een bombardement van ‘neo-liberale shock’ – draconische belastingverhogingen en nietsontziende bezuinigingen – hebben het land veel schade berokkend. “Na twee jaar van catastrofe ligt Griekenland op de knieën”, zegt de linkse leider in The Guardian. “De sociale welvaartsstaat is ingestort, de helft van de jongeren zit zonder werk, mensen verlaten en masse het land, de psychologische staat is er een van pessimisme, depressie en een golf van zelfmoorden.”

Maar, hoewel het land murw gebeukt is door de eurocrisis en op het randje van het faillissement balanceert, ontstaat langzaam maar zeker ook verharding. Het land kijkt naar Tsipras om het te leiden in de strijd, aldus The Guardian. “Je bent pas verslagen als je de strijd helemaal niet aan gaat”, zegt de jonge politicus, die van de ene op de andere dag zijn beweging zag groeien van een splinterpartij met vijf procent van de stemmen, naar een belangrijke speler in het politiek veld, met een kwart van de kiezers achter zich, volgens de laatste peilingen.

De ‘oorlog’, zegt Tsipras, “gaat niet tussen landen of volkeren”. Zijn vijand is niet Berlijn, dat toe nu toe het meest heeft bijgedragen aan de leningen waardoor Griekenland het hoofd boven water kan houden. “De strijd gaat tussen enerzijds de meerderheid van hardwerkende burgers en anderzijds de grootkapitalisten van de banken, beurzen en fondsen. En zoals in iedere oorlog zal wat er gebeurt aan het front bepalend zijn voor het verdere verloop. Dit zal bepalend zijn voor wat er elders gebeurt.”

Griekenland is volgens de linkse leider een model voor wat er in de rest van Europa staat te gebeuren. Het was slechts het eerste land dat slachtoffer werd van het mantra van ‘groeien door te snoeien’. “Dit is een experiment om neo-liberaal beleid via een soort shocktherapie aan mensen op te leggen. De Grieken zijn het proefkonijn. Daarom is het ook belangrijk om dit experiment nu te stoppen. Het zal niet alleen een overwinning zijn voor Griekenland, maar voor heel Europa.”

The Guardian: Greek leftist leader Tsipras: It’s a war between people and capitalism

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (93)