Laatste update 09 december 2017, 17:07
15

Griekse minister: ‘Doden in kamp Moria door winter niet uit te sluiten’

De Griekse minister voor Immigratie Yiannis Mouzalas heeft gezegd dat de kans bestaat dat vluchtelingen in kamp Moria de komende winter niet zullen overleven. De situatie in het opvangkamp op Lesbos is het hele jaar door al schrijnend, streng winters weer maakt het kamp nog minder leefbaar.

De minister deed zijn uitspraak als antwoord op een vraag van de Duitse krant Der Spiegel. Die wilde weten of de minister kon garanderen dat er deze winter niemand komt te overlijden als gevolg van de slechte leefomstandigheden. Daarop antwoordde Mouzalas: ‘Nee, dat kan ik niet. Wat ik wel kan garanderen is dat we er alles aan zullen doen om te proberen doden te voorkomen.’ Vorige winter kwamen meerdere asielzoekers om het leven in het kamp als gevolg van de kou.

De Griekse overheid is volgens Mouzalas al druk bezig om meer materiaal en voedsel naar het kamp te brengen. Uiterlijk 15 december zou het kamp winterklaar moeten zijn. Maar, zo zegt de minister, het grote probleem is dat het aantal nieuwkomers in het kamp fors gestegen is wat de planning moeilijker maakt. Als het aantal nieuwkomers de komende weken nog oploopt, overweegt de Griekse overheid hotels op het eiland in te zetten om vluchtelingen tijdelijk op te vangen.

Tussen de Europese Unie en Turkije is een overeenkomst gesloten die bepaalt dat vluchtelingen die aankomen op de Griekse eilanden terug worden gestuurd naar Turkije, wanneer ze vanaf daar de oversteek hebben gemaakt. Dat kan echter pas wanneer Turkije toestemming geeft voor de terugkeer. In het omstreden akkoord staat ook dat tot die tijd de vluchtelingen in de registratiekampen, zoals kamp Moria, moeten blijven, hoe schrijnend de situatie ook is. ‘Die overeenkomst is nu eenmaal bindend voor alle partijen’, aldus Mouzalas.

Bron: Greekreporter / cc-beeld: Steve Evans

Geef een reactie

Laatste reacties (15)