Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Griekse minister: Grexit geen bluf bij meer bezuinigingen

  •  
24-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
griekseminister.jpg
Griekenland wijst Dijsselbloem erop dat er een grens is aan wat het land aan bezuinigingen kan dragen
Griekenland zegt dat als het nog meer onhoudbare bezuinigingen moet accepteren, het mogelijk is dat het uit de eurozone vertrekt. De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, vertelde een Frans tijdschrift dat ‘niemand kan voorspellen wat de consequenties van een dergelijk vertrek zouden zijn’. Tegelijkertijd houdt eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zijn poot stijf. Hij zei vrijdag tijdens een persconferentie dat de Grieken aanzienlijk meer vooruitgang moeten boeken in de komende weken om nog aanspraak te kunnen maken op noodsteun van de andere eurolanden.
Iedereen die beweert te weten wat er zou gebeuren wanneer we over de klippen worden geduwd praat onzin en werkt tegen Europa.
Wel merkt hij op dat als zijn land geen alternatieven meer heeft, zijn waarschuwing werkelijkheid wordt.
We kunnen niet meer bluffen. Wanneer ik zeg dat we uiteindelijk de euro zullen verlaten, als we meer onhoudbare bezuinigingen moeten accepteren, is dit geen bluf.
Dijsselbloem vindt dat de verantwoordelijkheid juist bij de Grieken ligt.
Het is in hun belang.
De Griekse premier Alexis Tsipras riep op tot meer vaart om tot een nieuwe geldstroom te komen in ruil voor hervormingen zodat zijn land overeind kan blijven staan. Hij ontmoette Angela Merkel en andere internationale geldschieters in Riga, de hoofdstad van Letland.De eurogroep is vrijdag bijeen om van de trojka van schuldeisers en van de Grieken zelf te horen wat de laatste stand van zaken is.
Eind april moeten de Grieken 7,2 miljard aan noodsteun ontvangen in ruil voor hervormingen. Critici wijzen er echter op dat een groot deel van de noodsteun aan Athene weer terugvloeit naar West-Europese financiële instellingen omdat de Griekse schulden daar weer worden afgelost.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.