29

Griekse politie arresteert wereldberoemde vluchtelinge

De Griekse politie heeft Sara Mardini (23) opgepakt en vastgezet. De Syrische vluchtelinge werd in 2015 wereldnieuws toen ze samen met haar zus Yusra urenlang zwemmend een boot met 18 vluchtelingen aan boord naar Lesbos sleepte. Yusra werd daarna uitgenodigd om deel te nemen aan de Olympische Spelen van 2016 als lid van het vluchtelingenteam van de VN. Sara ging studeren in Berlijn.

De Griekse autoriteiten stellen dat Sara lid is van een ‘crimineel netwerk’ dat bestaat uit dertig leden van een vrijwilligersorganisatie, Emergency Response Centre International, die op Lesbos vluchtelingen helpen die daar in kampen worden vastgehouden. Onder invloed van extreemrechtse retoriek wordt de hulp aan vluchtelingen steeds vaker gecriminaliseerd.

De Griekse politie beweert dat de vrijwilligers in contact staan met mensensmokkelaars en afspraken maken over landingen zonder dat aan de autoriteiten te melden. Als gevolg van de zogeheten Turkije-deal wordt iedere vluchteling die op een Grieks eiland arriveert direct teruggestuurd naar het land van Erdogan.

Sara wordt vastgehouden in een gevangenis nabij Athene. De directeur van de Duitse opleiding waar ze studeert zet zich in om haar zo snel mogelijk vrij te krijgen. Volgens hem is de politieactie gericht op het stilleggen van het reddingswerk en heeft de arrestatie niet te maken met haar handelingen.

cc-foto: Europees Parlement

Geef een reactie

Laatste reacties (29)