23

Griekse politiek worstelt met antiracismewet

Vorig jaar tientallen gevallen van racistisch geweld

De Griekse coalitieregering is diep verdeeld over de invoering van een nieuwe wet die racisme moet tegengaan. Links en centrumlinks hopen met de wet een dam op te werpen tegen het toenemend racistisch geweld in het land, volgens de conservatieven, die de meerderheid hebben in het parlement, is de bestaande wetgeving daartoe al voldoende. Een ingelast spoedoverleg onder leiding van premier Samaras leidde niet tot resultaat.

Griekse mensenrechtenorganisaties dringen aan op betere wetgeving. In het wetsvoorstel wordt onder meer het aanzetten tot racistisch geweld strafbaar gesteld. In de eerste negen maanden van vorig jaar werden 87 ernstige gevallen van racistisch geweld geregistreerd. Zo werden tientallen mensen van niet-Griekse origine op straat gemolesteerd, en vond er een bomaanslag plaats op een woning van vluchtelingen in Athene.

Bij een aantal incidenten waren leden van de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad betrokken, hoewel de partij zelf bemoeienis met het geweld ontkent. Wel organiseerde Gouden Dageraad afgelopen weekeinde een manifestatie tegen de voorgestelde nieuwe wet. Volgens partijleider Michaloliakos is de wet een eerste stap richting een verbod van zijn partij.

De coalitiepartijen voerden maandag crisiberaad, onder leiding van de conservatieve premier Samaras, maar gingen zonder resultaat uiteen.

Reformatorisch Dagblad: Antiracismewet splijtzwam Griekse regering

Greek Reporter: Stalemate Stalls Greek Anti-racism Bill

Geef een reactie

Laatste reacties (23)