309

Griekse premier vertrekt toch niet

[Update] Live: Massademonstraties en rellen in Athene... Poging tot blokkade parlement … Overheidsdiensten, banken, media gaan plat ... Papandreou besluit kabinet te hervormen

In Griekenland wordt vandaag een massale 24-uurs staking gehouden tegen de draconische bezuinigingsplannen van de regering. Onder de demonstranten opvallend veel a-politieke jongeren.

Update 21.30

De Griekse Papandreou stapt toch niet op, maar gaan zijn regering opnieuw vormgeven. Dat maakte de premier duidelijk via een televisietoespraak. Om vaart te maken moet het parlement op dezelfde dag van bekendmaking de nieuwe regeerploeg goedkeuren vindt Papandreou, meldt de Volkskrant.

UPDATE 17:40

De Griekse premier Papandreou heeft zich bereid getoond om op te stappen en plaats te maken voor een regering van nationale eenheid. Dat zei de premier woensdagmiddag tegen de leider van de conservatieve oppositie.

Persbureau Reuters meldt dat Papandreou alleen een stap opzij zou willen doen als er een duidelijk plan licht om Griekenland uit de economische malaise te trekken. De nieuwe regering zou zich moeten committeren aan de eisen van de EU en het Internationale Monetaire Fonds (IMF), zo meldt de Volkskrant op basis van de berichtgeving van Reuters.

De conservatieven hebben direct het aanbod van Papandreou verworpen. Ze zien de huidige premier graag vertrekken, maar willen dat opnieuw onderhandelt wordt over de voorwaarden voor internationale steun, terwijl het voorstel van Papandreou inhoudt dat de nieuwe regering de verlangde bezuinigingsmaatregelen van de EU en het IMF zal overnemen.

UPDATE 16.00

Honderden demonstranten zijn op en rond het Syntagmaplein slaags geraakt met de oproerpolitie meldt Associated Press. Er sneuvelden onder meer wat ruiten van het luxe hotel aan het plein. Op het plein zijn zo’n 25.000 demonstranten aanwezig. De relschoppers werden door andere demonstranten tot kalmte gemaand.

Eerder:

De Pers schrijft:

In Griekenland is woensdag een dag van stakingen en protesten begonnen tegen de nieuwe bezuinigingen die de regering in petto heeft. Al vroeg in de ochtend verzamelden mensen zich bij het parlementsgebouw. In de loop van de dag willen demonstranten alle toegangswegen tot het gebouw blokkeren.

De Volkskrant meldt:

De staking, georganiseerd door de grootste vakbonden van het land, treft onder meer staatsziekenhuizen, havens en het openbaar vervoer. Ook bij radio- en televisiezenders wordt gestaakt waardoor veel nieuwsprogramma’s niet worden uitgezonden. Het vliegverkeer ondervindt geen hinder van de staking.

BBC-redacteur Paul Mason vindt het opvallend dat onder de demonstranten veel jongeren zijn die niet aan partijpolitiek doen. Een verklaring daarvoor is dat de traditionele partijen niet weten wat ze aan moeten met de demonstraties. De regerende socialisten blijven vanzelfsprekend weg, de communisten boycotten de acties en de nationalisten weten niet goed wat ze moeten roepen. 

Ondertussen steggelen de Europese politici verder over de miljardensteun aan het bijna failliete land. De Nederlandse minister De Jager wil alleen overheidssteun bieden als ook de particuliere sector meedoet met de extra leningen.

De NOS schrijft:

De EU-ministers van Financiën hebben tijdens informeel overleg in Brussel nog geen knopen doorgehakt over extra steun aan Griekenland. Volgens de Nederlandse minister De Jager kan dat ook nog wel even duren, want unanimiteit is vereist. Zondag en maandag wordt er verder gepraat. Het is nog maar de vraag of er dan een besluit valt, zei De Jager.

De Volkskrant: Griekenland krijgt heus z’n miljarden. Maar hoe?

cc-foto: Poulopoulos Ioannis Het Syntagmaplein in Athene waar het parlement is gevestigd

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (309)