504

Griekse president wil zakenkabinet

Update: Laatste poging verkiezingen te vermijden ... Ook Kavoulias van Democratisch Links sluit coalitie uit ... Papoulias verzoeningspoging tussen drie grootste partijen mislukt ...  Barroso zinspeelt op Grieks vertrek uit de euro 

De leider van Democratisch Links, Fotis Kouvelis, heeft maandag gezegd dat er geen regering van nationale eenheid mogelijk is. Hij was de laatste hoop om een regering van nationale eenheid van conservatieven en socialisten overeind te houden. Kouvelis leidt een gematigd linkse partij die 19 zetels heeft en had eerder laten doorschemeren onder voorwaarden bereid te zijn bijvoorbeeld gedoogsteun te verlenen aan de conservatieve en socialistische coalitie die de dramatische bezuinigingen doorvoert.


Volgens Antonis Samaras, leider van de conservatieve partij Nea Dimokratia, is de ultieme bemiddelingspoging van president Papoulias om een regering te formeren op niets uitgelopen. De Griekse radicaallinkse partij Syriza die vorige week als tweede eindigde bij de verkiezingen blijft de door Europa gevraagde drastische bezuinigingen afwijzen, terwijl Nea Dimokratia en de sociaal-democratische PASOK er aan blijven vasthouden. Samaras deed zijn uitspraken na gezamenlijk overleg met president Karolos Papoulias, Syriza en de sociaaldemocratische PASOK. Papoulias praat nu nog met vier kleinere partijen. Het is een laatste bemiddelingspoging van de president om de vastgelopen coalitieonderhandelingen vlot te trekken. Slaagt Papoulias’ bemiddelingspoging niet, dan moeten de Grieken komende maand opnieuw naar de stembus en wordt de kans steeds groter dat Griekenland uit de euro stapt. (VK)

Update 12 mei, 12.15 uur:

Jens Weidemann van de Duitse Bundesbank en de ECB heeft vandaag nog eens gedreigd dat Griekenland geen hulp meer krijgt als het de afgesproken bezuinigingen niet nakomt. Hij voegde er aan toe dat voor Griekenland de consequenties van een terugkeer naar de Drachme beduidend groter zullen zijn dan voor de rest van de eurozone. (France24)
“Als een lid zich niet aan de regels houdt, is het beter dat dat lid vertrekt” Barroso deed die uitspraak gisterenavond in een interview met de Italiaanse televisie. Het is voor het eerst dat de voorzitter van de Europese Commissie openlijk zegt dat de Grieken de eurozone misschien beter kunnen verlaten. Hij zei respect te hebben voor de Griekse politieke partijen, die gisteren opnieuw geen coalitie wisten te vormen omdat sommige van hen absoluut tegen de begrotingsregels van de EU zijn. Daar staat volgens Barroso tegenover dat hij dat hij te maken heeft met zestien andere parlementen die het miljardenreddingsplan voor de Grieken hebben goedgekeurd.
Inmiddels is ook de derde formatiepoging in Griekenland mislukt, omdat de voorstanders en tegenstanders van de drastische bezuinigingen elkaar niet konden vinden. De kans is groot dat er volgende maand opnieuw verkiezingen zijn in Griekenland. President Papoulias zou dit weekeinde de partijleiders bijeenroepen voor een laatste poging om een coalitie te vormen.
NOS: Barroso: Grieken desnoods uit euro

Update 22:20

Het Reformatorisch Dagblad schrijft:

 De Griekse president Carolos Papoulias heeft maandag voorgesteld om een technocratische regering te vormen. Hij heeft alle partijen, uitgezonderd extreem-rechts, uitgenodigd voor een nieuwe ronde van overleg, zei de leider van de socialisten Evangelos Venizelos maandagavond.

Geef een reactie

Laatste reacties (504)