Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Griekse publieke omroep per direct toch weer op zender

  •  
17-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ert.jpg
Griekse rechter bepaalt: Griekse staatsomroep moet per direct weer gaan uitzenden ... Luid applaus bij medewerkers
De Griekse publieke omroep ERT moet per direct weer de lucht in. Dat bepaalde een Griekse rechter vandaag. Het plotselinge besluit vorige week om de omroep op zwart te zetten, is onterecht verklaard.
De ERT mag in elk geval tijdelijk blijven uitzenden, aldus de rechter, totdat er een nieuwe nationale omroep is opgezet.
nosignal.jpg
De zender werd vorige week uit de lucht gehaald omdat ze volgens premier Samaras teveel geld verspilde.
Medewerkers van de omroep weigerden het pand te verlaten en kwamen in opstand. Ze spanden een rechtszaak aan die ze vandaag wonnen. Ondertussen bleven ze wel uitzenden via internet.
Het afsluiten van ERT zorgde voor veel discussie binnen de regering. De coalitiepartners PASOK en Democratisch Links vonden de beslissing veel te ver gaan. Zelfs in de partij van premier Samaras waren politici het oneens met het besluit. Alleen het extreem-rechtse Gouden Dageraad was het met de beslissing eens.
Toen de uitspraak bekend werd gemaakt, was op de livestream op internet te zien hoe medewerkers, die de hele week al demonstreerden tegen de sluiting, luid applaudisseerden.
Hoe het nu verder gaat met ERT is nog niet duidelijk. De uitzendingen mogen weer hervat worden, maar er moet alsnog een nieuwe afgeslankte omroep komen. Bij de omroep werkten ongeveer 3000 mensen. Volgens premier Samaras kan de omroep ook met 1000 mensen door.
Voor een aantal Grieken was ERT de enige bron van informatie omdat op de afgelegen Griekse eilanden voor de Turkse kust te weinig kijkers en luisteraars wonen voor de privé-zenders. Die markt is daar niet interessant genoeg.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.