Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Griekse regering sluit asielzoekers -illegaal- op

  •  
30-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
griekenland300_03.jpg
Ook uitgeprocedeerde asielzoekers die niet uitgezet kunnen worden, komen voor onbepaalde tijd achter slot en grendel
De Griekse overheid kondigde onlangs aan dat migranten zonder legale verblijfsstatus voortaan onbeperkt vasthouden mogen worden, in afwachting van hun uitzetting. Ook wanneer uitzetting niet mogelijk is, mogen ze achter slot en grendel worden gezet. De regering besloot hiertoe op basis van een oordeel van de Griekse Raad van State, maar druist in tegen Grieks nationaal en Europees recht, zo heeft de Griekse rechtbank deze weer geoordeeld. De rechter eist dat de maatregel wordt teruggedraaid, maar de Griekse regering moet zich daar nog over buigen.
‘Administratieve detentie’, noemt mem hen. Sinds de zomer van 2012 worden steeds meer migranten vastgehouden. Voorheen tot maximaal 18 maanden, maar door de nieuwe regelgeving van de Griekse regering is het nu toegestaan om migranten zonder legale verblijfsstatus onbeperkt in detentie te houden.
Het woord ‘detentie’ wordt overigens vermeden. De overheid brengt het opsluiten van migranten als een restrictieve maatregel, ‘ter bescherming van de immigrant’. Die zou namelijk in gevaar komen door vrijlating.
Artsen zonder Grenzen heeft de maatregel al afgekeurd. De organisatie noemt het een ‘afschuwelijk teken van Griekenlands harde behandeling van migranten’. In een rapport waarschuwt het dat ‘verlengde en systematische detentie leidt tot verwoestende gevolgen voor de gezondheid en waardigheid van migranten en asielzoekers in Griekenland’.
Toch wil de regering, ondanks de uitspraak van de rechter, het nieuwe beleid doorvoeren. Bovendien lijkt de overgang naar een strenger beleid in lijn met wat de Europese Commissie wil. De Wereld Morgen schrijft hierover:
In september 2012 al werden de Europese regels voor het zogenaamde Terugkeerfonds versoepeld, zodat Griekenland het geld, bedoeld voor immigratiebeleid in de Europese Unie, ook mocht gebruiken voor infrastructurele projecten, zoals het renoveren, herinrichten of zelfs bouwen van detentiefaciliteiten.
Afgelopen jaar wijzigde de Europese Commissie bovendien het bedrag dat lidstaten zelf moeten betalen voor onder meer de projecten voor immigratiebeleid. De EU gaat daardoor niet zozeer meer betalen, maar de verplichte eigen bijdrage van Griekenland daalt van 25 naar 5 procent.
Het Griekse beleid is niet los te zien van de Europese steun, zegt Danai Angeli, een onderzoeker van ELIAMEP. Deze Griekse denktank onderzoekt op dit moment de kosteneffectiviteit van immigratiebeleid en komt later dit jaar met een conclusie. “De praktijk van systematische detentie was niet mogelijk geweest zonder Europese financiële steun”, zegt Angeli. “Zonder deze middelen zou Griekenland zich waarschijnlijk hebben moeten richten op alternatieve oplossingen, die veel kosteneffectiever zouden zijn. Detentie zou dan nooit een politieke prioriteit zijn geworden.”
Overigens lijkt de sfeer in Griekenland de afgelopen jaren te zijn verhard. Het leven van asielzoekers is er niet makkelijk. Steeds vaker zijn ze het doelwit van racistische acties, bijvoorbeeld door aanvallen door ‘knokploegen’, die vermoedelijk gelieerd zijn aan de politieke partij De Gouden Dageraad.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.