41

Griekse regering vreest zelfvernietiging

Regering smeekt EU twee jaar uitstel om bezuinigen door te voeren

Griekenland wil 2 jaar uitstel om de bezuinigingen door te voeren die nodig zijn om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Dat meldt de Britse krant Financial Times woensdag op basis van Griekse documenten.


Om aan de voorwaarden voor de noodsteun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te voldoen moet Griekenland de komende 2 jaar voor nog eens 11,5 miljard euro aan bezuinigingen doorvoeren. Volgens de Griekse regering kan deze bezuiniging niet binnen twee jaar bewerkstelligd worden. Een oplossing zou zijn om die operatie over 4 jaar uit te strijken. Daardoor zou het tekort jaarlijks met 1,5 procentpunt moeten worden teruggebracht, in plaats van de 2,5 procentpunt die nu wordt gevraagd.

Het land heeft daar volgens de krant 20 miljard euro aan extra steun nodig. Die middelen zou het geld voor een deel van het IMF willen lenen en voor een deel willen ophalen met korte leningen. Daardoor zou er geen extra steun uit Europa nodig zijn. Griekenland zou daarnaast inzetten op uitstel van de eerste afbetalingen van de internationale noodleningen, van 2016 tot 2020. In dat jaar moet het land eigenlijk beginnen met het terugbetalen van het tweede deel van de noodsteun.

De Griekse premier Antonis Samaras legt de voorstellen naar verwachting volgende week voor aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. Volgens de belangrijkste economische adviseur van Samaras, Iannis Mourmouras, is uitstel door de diepe economische recessie in Griekenland gerechtvaardigd. Een ‘overdosis bezuinigingen’ werkt volgens Mourmouras zelfvernietigend.

Volkskrant: Griekenland vraagt meer tijd: 2 jaar extra
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (41)