173

Griekse steun nog eens 35 miljard duurder; niet gemeld door De Jager

Oppositie geïrriteerd: Minister had bedrag moeten noemen

Was het eerder premier Rutte die er zo 50 miljard euro naast zat toen hij het over de financiële ondersteuning van Griekenland had, deze keer is het minister de Jager zelf die een kleine 35 miljard euro in een bijzin verstopt. Wat het Nederlandse aandeel daarin zal zijn, moet nog blijken, zo schrijft NRC Handelsblad. Wat wel duidelijk is, is dat Nederland zich aan een nog groter bedrag heeft gecommitteerd dan de Jager eerder meldde.

Nederland moet samen met andere eurolanden 35 miljard euro storten als garantie voor de Europese Centrale Bank (ECB), zo meldt NRC. Dit bedrag komt bovenop de 109 miljard die door de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds is toegezegd en de 59 miljard die moet worden bijgedragen door banken en andere financiële instellingen. 

In zijn brief aan de Kamer noemt De Jager de garanties aan de ECB in één zin en zonder bedrag. De oppositiepartijen reageren geïrriteerd. Zij vinden dat de extra garantie gemeld had moeten worden aan de Kamer. Het ministerie van Financiën laat in een reactie weten dat het bedrag niet vermeld is omdat het geen directe steun aan Griekenland betreft, bovendien zullen de garanties maar voor korte tijd nodig zijn, aldus NRC Handelsblad.

Lees hier meer

Update 19.15

SP, D66 en PvdA vragen het kabinet om opheldering over de nieuwe blunder in pakket Griekenland. SP-Kamerlid Ewout Irrgang vindt dat het kabinet dit weekend een brief moet sturen waarin ze alles uitlegt. “Zo kan er maandag worden besloten of de Kamer moet terugkomen van reces.”

Irrgang: “Wij zijn tot nu toe nooit voorstander geweest van de steunpakketten, omdat ze onvoldoende de staatsschuld van Griekenland aanpakken en de banken onvoldoende bijdragen. Maar voorstander of tegenstander, we moeten in ieder geval kunnen beschikken over de goede cijfers. Door blunders van Rutte en De Jager hebben we dat niet. Aan dat gerommel moet snel een einde komen.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (173)