220

Griekse toestanden onder jongeren

Volwassen leven begint met torenhoge schulden

Een groot aantal jongeren op het Amsterdamse ROC hebben flinke schulden. Gemiddeld staan de jongeren die een schuld hebben, voor 8700 euro in het krijt bij zo’n zes schuldeisers. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente Amsterdam op de budgetspreekuren op 34 ROC-locaties. De schulden variëren per jongere van 300 euro tot meer dan 25.000 euro. Leerlingen gaan zelfs zo slecht met hun geld om, dat ze vaak hun schoolspullen niet meer kunnen betalen.

Dagblad Trouw beschikt over de inventarisatie van de gemeente Amsterdam. Hieruit zou blijken dat een groot aantal leerlingen tussen 18 en 27 jaar ‘geen idee’ heeft van de schuldenlast en het aantal schuldeisers, waardoor de schulden ongemerkt stijgen.

Ook een zogenoemde ‘telefoonwedloop’ zou bijdragen aan het onverantwoordelijk omgaan met geld. Luxere en betere telefoons zijn voor veel jongeren ‘een noodzaak’ om erbij te horen. Ze sluiten mobiele abonnementen af, die soms ondoorzichtig en complex zijn, om bijvoorbeeld een Blackberry, een iPhone of een Samsung Galaxy S te kunnen bemachtigen. Dat er vervolgens torenhoge rekeningen op de deurmat vallen, wordt voor het gemak maar even vergeten.

Volgens de gemeente is er sprake van een sterk groeiende ‘harde consumptiestrijd’ waar jongeren in zitten verwikkeld. Groepsdruk zorgt ervoor dat leerlingen de nieuwste telefoons, kleding en accessoires denken nodig te hebben.

Een deel van de gevolgen van de schulden zijn vaak nu al te merken: Leerlingen kunnen hun schoolmateriaal niet meer betalen en zien zich genoodzaakt deze via leningen of op afbetaling te kopen, en creëren zo uiteindelijk nog meer schulden.

Wethouder Frees Ossel (PvdA, armoede) noemt de cijfers ‘schokkend’. Hij pleit voor meer voorlichting op scholen, maar ook in het hoger onderwijs.

De inventarisatie heeft alleen in Amsterdam plaats gevonden, maar het vermoeden is dat ook jongeren in Utrecht, Rotterdam en Den Haag flinke schulden hebben.

Trouw: Torenhoge schulden, met dank aan de smartphone

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (220)