55

Griekse weblogger vermoord

Journalist zette onthullende nieuwsblog op die de populairste van Griekenland werd

Maandagochtend vroeg is in Athene de journalist en weblogger Sokratis Giolias (37) door drie onbekenden vermoord. Giolias was directeur van een landelijk radiostation en mede-oprichter van Troktiko, een open weblog dat veel onthullingen deed.

De journalist ontving een telefoontje dat iemand zijn auto aan het stelen was. Toen hij de voordeur opende werd hij door drie mannen doodgeschoten. 

Het door Giollas opgezette Troktiko (bekijk hier de automatisch in het Nederlands vertaalde site) is volgens New Europe de populairste nieuwsbron van Griekenland. Er werd onthullend materiaal geplaatst, veelal over corruptie praktijken. Kort voor de moord begon het weblog video’s te plaatsen die inzicht zouden geven in ongeoorloofde banden tussen een plaatselijke ondernemer en de politie.

Giollas werkte vaak samen met de bekende maar omstreden onderzoeksjournalist Makis Triandafylopoulos.

New Europe: Troktiko alleged founder Sokratis Giolias gunned down in cold blood

Update 17:45 Nederlandse media melden op gezag van het ANP dat de politie  ‘linkse terroristen’ verdenkt van de aanslag. In de Britse media werd eerder juist het tegenovergestelde beweerd: ‘De politie vermoedt niet dat de aanslag is uitgevoerd door een van de linkse guerrilla groeperingen,’ schrijft de BBC. Volgens de site Greek Reporter behoren de bij de aanslag gebruikte wapens toe aan een groepering die bekend staat als ‘Sexta Protesters’. Deze hebben eerder verantwoordelijkheid opgeëist voor de moord op een politieman die in het kader van een beschermingsprogramma een getuige bewaakte.

Geef een reactie

Laatste reacties (55)