Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Grijze stroomleveranciers hebben spel gewonnen'

  •  
28-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zoneiland_almere_klein.jpg
Energieakkoord draait de grootschalige productie van groene stroom de nek om
Met het nieuwe energieakkoord zou een duurzame energievoorziening een stap dichterbij komen, zo jubelden de onderhandelaars toen het akkoord was gesloten begin deze zomer. Maar nu gebeurt juist het tegenovergestelde: het akkoord hindert de productie van duurzame energie in Nederland.
Deze week werd de stekker getrokken uit wat het grootste zonnepanelenpark in Nederland had moeten worden, het gigantische zonnepark in Gennep. En dat is voornamelijk te danken aan belemmerende afspraken in het energieakkoord.
Onwerkbare afspraken Het grootste zonnestroomproject dat in Gennep in Noord-Limburg zou komen is vanwege moeilijke financiering afgeblazen. Dat schrijft de Volkskrant vandaag in een uitgebreid verhaal met een reconstructie van wat er mis ging. Het plan voor het grootste zonnepanelenpark van Nederland was afkomstig van de lokale partijen VVD, PvdA en SP. Hoewel die partijen in Gennep in de oppositie zitten, wisten ze toch een meerderheid voor het plan te halen. Maar begin deze week ging de stekker eruit. De reden volgens onder andere initiatiefnemer Luc Brouwers van de PvdA: ‘onwerkbare afspraken in het energieakkoord’. Geen lening Een van die afspraken is dat de belastingkorting die energiecoöperaties nu krijgen tien jaar duurt en dat is niet voldoende voor banken om een enig te kunnen verstekken. De duurzame Triodos bank, die de lening aan het zonnestroomproject wilde verstrekken, kon de kredietaanvraag hierdoor niet goedkeuren. De minimumtermijn voor dit soort grote duurzame initiatieven is meestal vijftien jaar. Maar omdat in het energieakkoord tien jaar is opgenomen, moeten ondernemers over veel meer eigen vermogen beschikken om hun projecten van de grond te krijgen. Dit gold ook voor het zonne-energie initiatief in Gennep. ‘Postcoderoos’ Een andere onwerkbare afspraak uit het akkoord was die van de beperkte ‘postcoderoos’ waarin lokale energieklanten zich mogen verenigen. Die roos houdt in dat mensen buiten een bepaald postcodegebied niet meer mee mogen doen, om te voorkomen dat energieclub te groot worden en gaan concurreren met bestaande energieleveranciers. In een stedelijk gebied is zo’n postcoderoos niet zo erg omdat daar heel veel mensen wonen, maar Noord-Limburg is een dun bevolkt gebied waardoor je al snel geen extra energieklanten meer kunt toelaten. De initiatiefnemers hebben van alles geprobeerd die regeling versoepeld te krijgen, maar zonder succes. Thijs de la Court, wethouder van de gemeente Lochem en bestuurslid van de Federatie Decentrale Duurzame Energie Nederland vindt dat de initiatiefnemers de problemen hadden kunnen zien aankomen. Volgens hem hadden ze gewoon  aanspraak moten maken op bestaande subsidieregelingen voor de productie van duurzame energie, de bekende SDE-plus regeling. Maar daar heeft Luc Brouwers geen boodschap aan:
Die was de dag nadat hij was opengesteld al overtekend”.
Luc Brouwers kan maar één conclusie trekken:
De grijze energieleveranciers hebben het spel gewonnen.
Lees het hele verhaal en de reconstructie in de Volkskrant.
Op de foto is het zoneiland Almere te zien. CC foto: Nuon

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.