Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grimmige sfeer door FDF en Viruswaarheid: politici vaker bedreigd

  •  
08-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
Rob Jetten D66coronadebat 2e kamer foto: ARIE KIEVIT

© Rob Jetten D66 coronadebat 2e kamer foto: ARIE KIEVIT

Landelijke politici ontvangen meer en ernstigere bedreigingen dan enkele jaren geleden. Dat blijkt uit een rondgang die NRC Handelsblad maakte langs Kamerleden en fractievoorzitters. Begin dit jaar werd Rob Jetten klemgereden in Twente. Ook ontving de D66-fractieleider talloze dreigbrieven. Ook Jesse Klaver ondervindt meer agressie. “Als je op straat fietst, hoor je soms termen als ‘landverrader’. Dat had ik nog nooit meegemaakt”, vertelt de GroenLinkser tegen de krant.
Verscheidene politici zeggen dat Farmers Defence Force (FDF) en Viruswaarheid het afgelopen jaar voor een grimmige sfeer hebben gezorgd. Kamervoorzitter Khadija Arib deed vorige maand aangifte tegen complotdenkers die CDA’er Pieter Omtzigt op straat bedreigden. De samenzweringsgelovigen waren eerst naar een betoging van corona-ontkenners geweest.
Begin dit jaar besloot het kabinet overleg met boerenorganisaties af te breken na dreigementen van FDF. De club van geradicaliseerde boeren dreigde eerder ook al Brabantse CDA’ers ‘persoonlijk aan te pakken’. CDA-Statenlid Tanja van de Ven ontving persoonlijke bedreigingen.
De huisadressen van verscheidene fractievoorzitters worden de afgelopen maanden extra streng beveiligd, verklaren ze tegenover NRC. GroenLinks-leider Klaver wordt gedwongen om vaag te blijven over hoe laat hij op openbare bijeenkomsten verschijnt. PVV-leider Geert Wilders moet nog altijd 24 uur per dag worden beveiligd. “Ik kan nog altijd niet naar de wc zonder dat er beveiligers voor de deur staan”, zegt hij tegen NRC.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.