Laatste update 15:59
20

Grizzlyberen in Canada verhongeren wegens gebrek aan zalm

De Canadese natuurfotograaf Rolf Hicker heeft op Facebook foto’s gedeeld van graatmagere beren. De beelden zijn extra verontrustend omdat de winter nadert en de beren zich voorbereiden op hun winterslaap. Ze zouden nu juist moddervet moeten zijn.

Hicker maakte de beelden bij Knight Inlet een plek waar veel toeristen naar toe reizen om te zien hoe de grizzlyberen in de rivier zalm vangen. Probleem is dat er steeds minder zalm is. Volgens lokale experts is er de laatste vijftig jaar nog nooit zo weinig zalm geweest. Als mogelijke oorzaak wordt de klimaatverandering genoemd waardoor de watertemperatuur stijgt, wat een desastreus effect heeft op de voortplanting van de vissen.

Een andere factor is de komst van visfabrieken naar het gebied die op een omstreden manier zalm uit de rivier halen. Daardoor wordt het water besmet met virussen. “Overal waar visfabrieken komen zie je meteen een terugloop in de visstand,” aldus een bioloog. Lokale natuurbeschermers proberen de grizzlyberen bij te voeren maar dat heeft nog niet het gewenste resultaat.

Beelden van grizzlyberen die zalm vangen, de opnames zijn meer dan tien jaar oud.

cc-foto: Gary Bembridge

Geef een reactie

Laatste reacties (20)