28

Groeiend aantal tieners doucht in ondergoed

Angst voor stiekem gefilmde beelden op social media leidt tot 'nieuwe preutsheid'

Een op de vijf leerlingen uit de hogere klassen van het middelbaar onderwijs wil alleen douchen op school in ondergoed of in zwemkleding. Dat blijkt uit onderzoek van antropologe Chris Paulis van de universiteit van Luik. De vrees dat medeleerlingen foto’s nemen met de smartphone en die verspreiden via sociale media zit te diep ingebakken.

Dat meldt de Standaard. Paulis deed onderzoek op Waalse scholen en denkt dat de vrees bij tieners voor het opduiken van foto’s of video op de sociale media terecht is:

Dat tieners in volle ontwikkeling elkaars lichamen vergelijken of uitlachen, is van alle tijden. Maar door films en realityprogramma’s lijkt het alsof het oké is om iemand te vernederen. Bovendien hebben jongeren een wapen – de smartphone.

De Belgische organisatie Child Focus, die zich sterk maakt tegen seksuele uitbuiting van kinderen, bevestigt het fenomeen. Nel Broothaerts van de organisatie:

Er is een stijging van het aantal meldingen door jongeren van wie tegen hun wil naaktbeelden werden verspreid, die op school of in de sportclub waren gemaakt.

Erica Frans van Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid, spreekt van een nieuwe preutsheid:

Het is een vorm van nieuwe preutsheid. Naaktheid tonen in een groep wordt meer als een probleem ervaren.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)