Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Groeiend verzet tegen massatoerisme in grote steden Europa

  •  
10-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
605 keer bekeken
  •  
6074951763_9cd6be8c1d_z
Massa-toerisme: zodra je Amsterdam Centraal verlaat word je ermee geconfronteerd. Dat het nog velen malen erger kan dan in onze hoofdstad, bewijst Spanje wel, net onder meer Barcelona. Vorig jaar bezochten maar liefst 75,6 miljoen toeristen het land. Goed voor de economie, zou je kunnen stellen, maar de weerstand bij de burgers groeit. Gingen de inwoners van Barcelona eerder al de straat op, ook in steden als San Sebastián zijn ze klaar met toeristen.
De trend lijkt zich bovendien over heel Europa uit te spreiden, met demonstraties in Dubrovnik, Rome, Mallorca en Venetië. Demonstranten hebben onder meer schoon genoeg van de rotzooi die toeristen veroorzaken. Zo besloot Florence aan het begin van de zomer tijdens de lunchtijd de piazza’s nat te spuiten om te voorkomen dat toeristen er hun lunch zouden nuttigen – en hun rotzooi zouden achterlaten. In Rome is besloten dat lunchen of poedelen in fonteinen niet meer mag, evenals het ’s avonds nuttigen van alcohol op straat. In Milaan gaat men zelfs nog verder: daar is een algeheel verbod van kracht op food trucks en selfie sticks in de wijk Darsena.
De oorzaak van massa-toerisme? Volgens Duncan McCann is het door een aantal zaken te verklaren: groeiend verhuur van appartement via AirBnB, waardoor toeristen makkelijker city trips maken en het aanmeren van gigantische cruise schepen waardoor steden voor een korte periode worden overspoeld door een grote hoeveelheid toeristen.
cc-foto: eGuide Travel

Meer over:

nieuws, toerisme
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.