45

Groeiende ongerustheid vanwege olie tekorten

Overheden te geheimzinnig rondom het piekolie moment

De DECC, de Afdeling van Energie en Klimaatverandering in Engeland, weigert documenten over het piekolie moment te openbaren. De geheimzinnigheid rondom dit onderwerp zorgt voor groeiende ongerustheid. Het piekolie moment is het moment dat de olieproductie haar hoogtepunt heeft bereikt, langzamerhand afneemt en niet meer kan voldoen aan de vraag.


The Guardian meldt dat deskundigen zeggen een brief te hebben ontvangen van David Mackay, hoofd wetenschappelijk adviseur van de DECC, waarin hij om informatie en advies vraagt over het piekolie moment. Ook is er een workshop gehouden met leden van de DECC, de Bank of England en het ministerie van Defensie om het onderwerp te bespreken.

Het IEA, de Internationale Energie Agentschap gelooft dat er tot 2030 nog voldoende olie is om aan de vraag te kunnen voldoen indien er meer olie geproduceerd wordt in de OPEC-landen. De hoeveelheid bewezen reserves in de OPEC-landen is volgens critici, waaronder Kenneth S. Deffeyes, niet betrouwbaar. De landen leveren zelf de cijfers over de reserves aan, zonder dat een onafhankelijke partij dit kan controleren. 

Het Internationale Energie Agentschap zegt dat de vraag naar olie van 85 miljoen vaten per dag in 2010 naar 105 miljoen in 2030 zal stijgen. Om aan deze vraag te voldoen zal er meer olie gewonnen moeten worden en gebruik gemaakt moeten worden van onconventionele bronnen. Binnen de organisatie is er echter sprake van twijfel. Een anonieme bron zegt “Velen binnen de organisatie geloven dat het voldoen aan een vraag van 90 tot 95 miljoen vaten per dag al onmogelijk is. Er is angst dat er paniek uit zal breken op de financiële markten als bekend wordt gemaakt dat het aanbod van olievaten nog lager zal komen te liggen.”

The Guardian: Peak oil alarm revealed by secret official talks

cc-foto: Madaboutasia

Geef een reactie

Laatste reacties (45)