30

Groen alternatief voor milieuvervuilende nespresso-cups

Nederlandse ondernemers ontwikkelen gadget om veel minder nespresso-cups te gebruiken

Wie klimaatverandering probeert te bestrijden, gaat op de stoel van God zitten. En dat is niet goed, zei Nestlé-topman Peter Brabeck begin dit jaar in een interview.

Global warming moesten we ‘accepteren’ en we moesten ons aanpassen, niet ertegen strijden, was zijn devies. Het is een vreemde boodschap en al helemaal uit de mond van een van de grootste voedselconcerns in de wereld, een bedrijf dat goed is voor heel veel milieuvervuiling.

Neem nu de Nespresso-cups van Nestlé. Dan mag George Clooney er nog zo verleidelijk uitzien als hij ze aanprijst, ze zijn wel desastreus voor de afvalberg. Logisch dat Nestlé topman Brabeck het klimaatprobleem aan God wil overlaten. Anders loopt hij die zakken vol geld mis die hij krijgt voor de cups die met tonnen per dag in de prullenbak verdwijnen. Nestlé heeft overigens wel een recycle-programma, maar maar weinig mensen laten hun cups daadwerkelijk gescheiden ophalen.

Maar nu komt het. Vier Nederlandse ondernemers hadden hier schoon genoeg van. Ze ergerden zich groen en geel aan het afval van de cups en probeerden een milieuvriendelijker alternatief te bedenken. Dat lukte: de Bluecup is een klein apparaat dat eruit ziet als een pepermolen waarmee je zelf nespresso-cups kunt maken. Dat doe je met een speciale herbruikbare basiscup die ongeveer 100 keer opnieuw gebruikt kan worden. En, ook niet onbelangrijk, het maakt de cups ook nog meer dan de helft goedkoper.

Voor het milieu is het ouderwetse koffie opgieten natuurlijk de minst vervuilende methode, maar voor milieubewuste nespresso-junks zou de Bluecup wel eens een uitkomst kunnen zijn.

De Bluecup cupmaker is nog niet op de markt verkrijgbaar en staat op Kickstarter voor crowdfunding.

cc foto: Adri H

Geef een reactie

Laatste reacties (30)