158

Groen en links: ‘Wegkijken kan niet meer’

Diederik Samsom en Jesse Klaver schrijven samen nationale klimaatwet: 'Er moet dwang van uitgaan en het moet door'

Een unicum in de Nederlandse politiek: de partijleiders van een coalitiepartij (PvdA) en een oppositiepartij (GroenLinks) hebben gezamenlijk een inititatiefwet geschreven. Een nationale klimaatwet met concrete en meetbare doelstellingen, die als doel heeft de vrijblijvendheid uit het milieubeleid te halen. Diederik Samsom en Jesse Klaver willen wettelijk vastleggen dat de CO2-uitstoot in Nederland in 2050 minstens 95 procent minder is dan in 1990. Ook moet alle energie in 2050 duurzaam zijn.


In een interview met de Volkskrant leggen de linkse politici uit dat het onderwerp het politieke coalitie-oppositiestramien de tegenstelling tussen links en rechts overstijgt. Klaver:

Dit is veel belangrijker, dit gaat over klimaatverandering. Dit gaat over de toekomst. Hoe kun je ervoor zorgen dat je met kleine wijzigingen de loop van de geschiedenis bepaalt.

Die ‘kleine wijziging’ is dwang. Toekomstige kabinetten zouden tot 2050 gedwongen moeten worden om klimaatdoelstellingen – gebaseerd op wetenschappelijke voorspellingen – te stellen en te halen. Samsom:

Elke vijf jaar komt er een klimaatplan waarin staat wat nodig is om de einddoelstelling te halen. Elk jaar moet in de klimaatbegroting staan wat het kabinet heeft gedaan en gaat doen om de die vijfjaarlijkse milieudoelstellingen te halen. De premier krijgt de taak hierop toe te zien en zich te verantwoorden.

Klaver voegt daaraan toe:

Er moet dwang van uitgaan en het moet door. Wij zorgen hiermee voor een mechanisme waardoor je erover móét spreken. Net als in 2006 met de sociale zekerheid. Toen zijn sommen gemaakt waaruit bleek dat zonder verandering voorzieningen in 2040 onbetaalbaar zouden zijn. Plotseling gingen de ogen open en kijk nu eens wat allemaal is hervormd. Dat willen we ook met onze klimaatwet. Niet meer wegkijken. Elk jaar is het kabinet gedwongen mooie woorden en klimaatdoelstellingen te vertalen in concreet beleid.

Lees het hele interview hier. Of bekijk bovenstaand videofragment van Pauw, waarin het tweetal hun wetsinitiatief toelicht.

Geef een reactie

Laatste reacties (158)