63

Groen licht voor SPD om met Merkel te onderhandelen over coalitie

In Duitsland hebben de afgevaardigden van de sociaaldemocratische SPD tijdens een partijcongres groen licht gegeven om de coalitieonderhandelingen met de CDU van bondskanselier Merkel. Van de 642 stemmen waren 362 voor onderhandelingen met de christendemocraten, 279 waren tegen. Eén afgevaardigde onthield zich van stemming.

CDU/CSU en de SPD hebben al verkennende gesprekken gevoerd over het vormen van een regeringscoalitie. Met de uitkomst van die onderhandelingen op zak was het de beurt aan de SPD om de vraag binnen de partij uit te zetten: wel of niet in zee met de christendemocraten. Voor aanvang van het congres in Bonn leek het erop dat de afgevaardigden daar weinig voor voelden. Veel van waren van mening dat de SPD na de verkiezingsnederlaag plaats moest nemen in de oppositiebanken om zichzelf opnieuw uit te vinden.

Tijdens een speech van bijna een uur hield SPD-leider Schulz de afgevaardigden voor dat de stemming maar twee mogelijke uitkomsten kon hebben: onderhandelingen, of nieuwe verkiezingen. Ook kaartte hij de kritiek van de sceptici aan door te zeggen dat wat hem betreft regeringsdeelname vernieuwingen binnen de partij niet uitsluit.

Met de nipte ‘ja’ op zak kan Schulz dus weer om de tafel met Merkel om alsnog te proberen samen een nieuwe regering te vormen. Mochten de twee een coalitieakkoord bereiken is nog altijd niet gezegd dat die regering er ook werkelijk komt. Ook de leden van de SPD mogen zich er dan nog over uitspreken.

Bronnen: NOS, NU.nl / cc-foto: EP

Geef een reactie

Laatste reacties (63)