21

‘Groen ondernemen werkt beter’

Steeds meer bedrijven stappen over op duurzaam ondernemen, presteren aanzienlijk beter dan concurrentie

Ondernemingen die werken aan het tegengaan van klimaatverandering, presteren gemiddeld 20 procent beter dan andere bedrijven. Dat stelt de organisatie MVO Nederland (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) in haar trendrapport.

Sustainable Crushing
MVO schrijft:

Directeur-bestuurder Willem Lageweg van MVO Nederland voorspelt dat bedrijven die sterk gebonden zijn aan fossiele energie op hun retour zijn: “Bedrijven met een actief klimaatbeleid presteren inmiddels 20 procent beter dan bedrijven die afwachten. Oliemaatschappijen anticiperen – stiekem of openlijk – op hoge CO2 prijzen, beleggers als Rockefeller en de pensioenfondsen willen niet meer investeren in fossiel, energiebedrijven worden opgesplitst in duurzaam en fossiel, en wereldwijd ontstaat een massabeweging om geld uit de fossiele sector terug te trekken.”

Daarnaast nemen mensen steeds meer het heft in eigen hand. Denk aan energie-, streek- en zorgcoöperaties en aan allerlei vormen van delen (kleding, accommodatie, auto’s). Afval en de massa aan goederen die niet worden gebruikt leiden tot een snel groeiend aantal kansrijke businesscases (Waternet, Peerby, Starsock, i-did, DurabilIT).

De organisatie constateert tegelijkertijd in het trendrapport dat het label ‘duurzaam’ geen verkoopmiddel is:

Hoewel consumenten wel steeds meer uitgeven aan duurzame producten (de verkoop van duurzaam voedsel steeg bijvoorbeeld met 10,8% in 2013), is het voor velen geen aankoopargument. Mensen kopen vooral op basis van prijs, kwaliteit, gezondheid, korte termijn prikkels, gericht op eigenbelang.

De winst van duurzaam ondernemen is volgens MVO onder meer te behalen door technologie slim in te zetten:

Het gebruik van slimme technologie levert een flinke bijdrage aan kwaliteit van leven, energiebesparing en veiligheid. Door alles via internet aan elkaar te knopen wordt het makkelijker verspilling te vermijden, kennis te delen en ketens transparant te krijgen.

cc-foto: SMcGarnigle

Geef een reactie

Laatste reacties (21)